Bez nuspojava
0

Za pet godina pilulu će zamijeniti kontracepcijski gel

Sarajevo-x.com
Svakodnevno nanošenje novog gela uskoro bi moglo zamijeniti konzumiranje kontracepcijske pilule i predstavljati opciju bez nuspojava.

Utrljavanjem oko tri miligrama gela na abdomen, bedra, ruke, pa čak i ramena, počet će otpuštanje hormona koji sprečava ovulaciju i kojeg koža brzo upija.

Naučnici Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu predstavili su novo dostignuće na okupljanju u Denveru, kao odličnu alternativu pilulama za deset miliona žena koje ih konzumiraju u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja The New York Post.

Nijedna od 18 žena na kojima je testiran novi gel nije ostala u drugom stanju i nije primijećena nijedna od nuspojava koje se često vezuju uz pilulu, među kojima su glavobolja i debljanje.

Naučnici tvrde da bi se gel, za razliku od pilule, mogao prodavati u marketima i da će za takvo nešto trebati oko pet godina.

Ovaj novi gel ne utječe ni na mlijeko porodilja, što ga čini idealnim kontracepcijskim sredstvom.

"Još smo u ranoj fazi razvoja, ali ćemo nastaviti testirati gel na što više žena", kazala je doktorica Ruth Therkatz, vođa grupe naučnika koji su proveli dosadašnje studije.