Bebe
14

Slatko ili bizarno? Ova igračka omogućava bebama da objavljuju selfieje na Facebooku

Klix.ba
Nervira vas težnja novih ponosnih roditelja da na Facebooku zabilježe apsolutno sve korake svoga djeteta, obasipajući vas informacijama i fotografijama?

Tako se osjećala i nizozemska dizajnerica Laura Cornet. Primijetivši kako se njena početna Facebook stranica, ranije puna igrica i fotografija iz noćnog života, lagano puni fotografijama beba, pomislila je: "Veoma je čudno biti dio života nekoga ko još uvijek nema pojma o tome da sam vidjela sve u vezi sa njim."

"Bebe ne mogu odlučivati o tome hoće li njihove fotografije biti objavljene na Facebooku", kaže Laura kao odgovor na reakciju roditelja koji kažu kako se radi o potpuno bezopasnoj stvari.

Ova misao ju je vodila do kreiranja igračke pod nazivom "New Born Fame" koja bebama omogućava da uslikaju selfie i postave ga na društvene mreže. Cilj joj je, kaže, da započne raspravu o tome ko ima pravo online postavljati fotografije tek rođenih beba.

Mobilini telefon smješten u mekanu igračku oblikovanu kao Facebook logo i Twitter ptičica objesi se iznad krevetića, a kada ga dijete dohvati nastaje fotografija koja se automatski uploaduje na društvene mreže.

"New Born Fame", Laurin diplomski rad na akademiji dizajna, odmah je izazvao brojne reakcije. Neki su bili ljuti, kazavši kako je luda što bebe pokušava izložiti društvenim mrežama.

"To me je obradovalo. Dokazala sam svoju tvrdnju", kaže Cornet.

Studija Microsoft Researcha je pokazala kako čak 62 posto majki djece mlađe od tri godine koristi Facebook. Više od 96 posto mama kaže kako postavlja fotografije svoje djece na Facebook. Također, istraživanje pokazuje kako većina ovih mama pripada prvoj generaciji Facebook korisnika, koji su bili u srednjoj školi kad se ova mreža pojavila. Kako su rasli i osnivali vlastite porodice Facebook se mijenjao sa njima - primjerice, danas imaju opciju dodavanja životnog događaja na svoj profil, poput rođenja ili očekivanja bebe.

No, porastom broja fotografija beba, rastao je i broj korisnika iznerviranih ovim "trendom", što je rezultiralo kreacijom aplikacija poput Unbaby.me, koja korisnicima omogućava da neželjene fotografije beba sklone sa svog news feeda.

Cornet je kazala kako je ideja o tome da bebe postavljaju selfieje generalno pomalo bizarna.

"Neki su ljudi bili preplašeni smatrajući da se radi o nekoj verziji 'Big Brothera' koji posmatra vaše dijete 24 sata dnevno", pojasnila je. Međutim, mnogima se i svidio sam koncept te su željeli kupiti igračku, iako je projekt trebao biti određena vrsta umjetničkog eksperimenta, prije nego komercijalni produkt.

Cornet trenutno radi na redizajnu prototipa koji bi omogućio slanje fotografija i video zapisa direktno na mobilni telefon roditelja bebe, radije nego na socijalne medije.

Dodaje kako ni sama ne zna da li bi svom djetetu kupila ovakvu igračku.

"Kada dobiješ dijete stvari se promijene. Odjednom bebe postaju slatke - stoga ne garantujem da to ne bih radila i sama".