Budite informisane
5

Sedam stvari za koje niste znale da vam se mogu dogoditi tokom porođaja

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ove stvari se rijetko događaju prilikom porođaja, ali svakako trebate biti obaviještene o njima, jer neke od njih mogu biti opasne po život.

Kada je porođaj u pitanju, postoji nekoliko općepoznatih stvari kao što su kontrakcije, bol i epiduralna anestezija. S druge strane, o nekim stvarima se manje priča jer se ne događaju svim porodiljama, ali bi sve buduće majke trebale znati šta im se može dogoditi, jer neke od sljedećih stvari mogu zahtijevati i hitnu reakciju ljekara, piše Parents.com.

Ako vam se ovih sedam stvari dogodi tokom porođaja, trebate biti spremni i znati što učiniti.

1. Nenamjerno pražnjenje crijeva

Budući da se isti mišići koriste i tokom obavljanja velike nužde i porođaja, može se dogoditi da se slučajno uneredite, što je sasvim u redu.

"Nije rijetkost da žene tokom porođaja imaju nenamjerno pražnjenje crijeva, što znači da koriste prave mišiće kako bi izgurale bebu iz trbuha", kaže dr. Nita Landry.

Epiduralna anestezija, tokom koje donja polovina tijela utrne, može povećati vjerovatnost da će doći do nezgode ove vrste prilikom porođaja.

2. Mučnina i povraćanje

Mučnina se može javiti tokom aktivnog razdoblja porođaja, kad pokušavate izgurati bebu, pa se može dogoditi i da povraćate. Epiduralna može dovesti do pada krvnog pritiska, zbog čega se javlja mučnina. Još jedna od stvari koju trebate znati je da ako jedete prije porođaja, u slučaju nužnog carskog reza može se dogoditi da vam hrana koju ste pojeli završi u dišnim putevima.

3. Produženi porođaj

Prva etapa porođaja uključuje latentnu fazu (rani porođaj), aktivnu fazu i fazu tranzicije. Ali ponekad ove faze ne traju tako kratko. Ako latentna faza traje više od 20 sati kod prvorotkinja i više od 14 sati kod majki koje su ranije rodile, onda se naziva produženom. Ona može biti iscrpljujuća i frustrirajuća, ali rijetko dovede do komplikacija i ne mora biti indikacija za carski rez.

Ako je grlić maternice tanak i sporo se širi, budite strpljivi i pokušajte se opustiti. Odspavajte, prošetajte, okupajte se dok čekate. Kada se grlić proširi do šest centimetara, službeno ste ušli u aktivnu fazu porođaja i tada može nastati problem ako on ne nastavi sa širenjem očekivanom brzinom, zbog čega se preporučuje carski rez kako bi se izbjegle komplikacije.

4. Brzi porođaj

Porođaj može trajati i mnogo kraće nego što je uobičajeno. Brzim porođajem se naziva onaj prilikom kojeg se beba rodi za manje od tri sata nakon prvih kontrakcija. Iako se majke vesele kada se ovo dogodi, postoji veliki broj stvari koje mogu krenuti po zlu u ovom slučaju. Može se dogoditi da trudnica nema dovoljno vremena doći u bolnicu kako bi primila lijekove protiv boli, da rodi u nesterilnom okruženju ili bez ljekara. Drugi problem je što majke koje brzo rode nemaju vremena priviknuti se na situaciju i naći načine da se psihički pripreme za promjenu u životu koja ih očekuje poslije porođaja. Osim toga, povećava se rizik od pucanja vagine i grlića maternice, od krvarenja maternice ili vagine, kao i rizik od infekcije ako se beba rodi u nesterilnom okruženju.

5. Pucanje vagine

Često se događa da perineum, dio između vagine i anusa, pukne tokom porođaja ako vaginalni otvor nije dovoljno širok. U prosjeku, neki stepen pucanja vagine tokom porođaja uobičajen je kod 90 posto žena. Pucanje prvog ili drugog stepena može samo uzrokovati manje neugodnosti u idućih nekoliko sedmica, ali za liječenje pucanja trećeg i četvrtog stepena potrebno je mnogo više vremena.

U nekim slučajevima, može se dogoditi da ljekar učini epiziotomiju, hirurški rez kojim se širi vaginalni otvor. Ovi slučajevi nisu toliko česti, ali se može dogoditi da budu primijenjeni kada se rame bebe zaglavi iza zdjelične kosti ili u drugim rijetkim okolnostima. Šavovi pomažu bržem oporavku perineuma.

6. Pucanje rektuma

Osim vagine, može vam puknuti i rektum, što je pucanje četvrtog stepena do kojeg može doći prilikom izlaska bebe, dok se napinjete. Ovo ponekad ne može biti spriječeno, ali se, na svu sreću, veoma rijetko događa. Jedan od načina na koji se pucanje rektuma može spriječiti je držanje tople obloge na perineumu ili masiranje tog područja uljem ili lubrikantom na bazi vode kako bi tkivo omekšalo i postalo fleksibilnije.

7. Zaostala posteljica

Nije sve gotovo kada se beba rodi. Kontrakcije mogu nastaviti i poslije porođaja dok tijelo pokušava izbaciti placentu iz maternice, a kontrakcije su dobre i za smanjenje količine postporođajnog krvarenja. Placenta se najčešće izbaci u roku od 30 minuta poslije porođaja, a ako se to ne dogodi prirodnim putem, ovo stanje se naziva zaostala posteljica.

U nekim slučajevima tokom ovog stanja se javljaju slabe kontrakcije, a grlić maternice se zatvori prije nego što izbaci posteljicu ili se ona zalijepi za mišićni zid maternice. U ovom slučaju mogu pomoći određeni lijekovi, a ljekar vam može predložiti dojenje jer ono potiče grčenje maternice kojim se izbacuje zaostala posteljica.

Simptomi zaostale posteljice su groznica, smrdljivo pražnjenje, teško krvarenje i/ili konstantna bol. Ako ništa od navedenih postupaka ne pomogne, posteljica se vadi operativnim putem. Ovo stanje može biti kobno ako se ne tretira kako treba.