Bebe
193

Po uzoru na Finsku: Velika Britanija novim majkama poklanja "kutije za bebe"

Klix.ba
Velika Britanija počela je slijediti primjer Finske i novim majkama besplatno poklanja "kutije za bebe". Cilj ovih kutija je da se smanji stopa smrtnosti novorođenčadi zbog krevetaca.

Kutije nisu obične i imaju madrac, nepropusni pokrivač, posteljinu od pamuka i osnovne stvari za bebu. Kutija je dizajnirana da bude prvi sigurni bebin krevet koji mogu koristiti do osam mjeseci. Za početak, kutije će se dijeliti u londonskim bolnicama.

Kutije za bebe iz Finskoj su predstavljene 1930-ih godina kada je smrtnost beba uzrokovanih krevetićem bila visoka. Nakon upotrebe kutija za bebe smrtnost je drastično smanjena i sa 65 na hiljadu bebu smanjena je na 2,26 na hiljadu novorođenčadi. Na početku su davane samo majkama koje nisu imale velika primanja, da bi potom to postao univerzalni poklon za sve.

Velika Britanija ima jednu od najviših stopa smrtnosti novorođenčadi u Evropi i nalazi se na 22. od 50 mjesta na listi zemalja Evrope. Kutija sprječava smrtnost svojom veličinom jer se beba ne može okretati na stomak za što eksperti vjeruju da je najčešći uzrok smrti.

U kutiji dođe i odjeća, pelene, vlažne maramice, cucle, igračka za zube i druge sitnice koje nisu skupe, ali su neophodne novorođenčadima.