Bebe
10

Paru oduzeli djecu nakon što su se odlučili za porod kod kuće i liječenje narodnom medicinom

Klix.ba
Erica May Carey i Cleave Rengo iz Washingtona nisu mogli ni zamisliti da će njihova odluka da blizance dobiju kod kuće, bez nadzora ljekara, kao i potenciranje liječenja narodnom medicinom rezultirati time da ostanu bez djece.

Par se, kako kaže, zbog svoje kršćanske vjere odlučio za porod kod kuće, bez intervencije i nadzora ljekara.

"Dosta sam čitala o drugim ženama koje su se porađale kod kuće i kojima je to bilo izuzetno duhovno i predivno iskustvo, za razliku od poroda u bolnici. Tu smo bili samo mi, željeli smo sačuvati svetost i čistotu tog čina", pojasnila je Carey (29).

Par je također odbio i sve tradicionalne medicinske procedure tokom trudnoće, kao što je npr. neophodni ultrazvučni pregled kojim se još od rane trudnoće utvrđuje da li je sve uredu sa bebom. Iz tog su se razloga na porodu iznenadili kad su dobili blizance.

Nakon poroda, djecu su držali kod kuće. Međutim, neko od komšija je to prijavio, te su im se na vratima pojavili zdravstveni radnici, koji su ih pokušali nagovoriti da djecu odvedu ljekaru. Par je to odbio pojasnivši kako djecu "ne žele voditi blizu bolesnih i zaraženih".

Socijalna služba je prijavila kako su se u liječenju djece oslanjali na narodnu medicinu, kojom su liječili ekcem kod njihovog sina. Također, odbili su da koriste formulu i dodatke prehrani kako bi se djeca malo udebljala.

"Željeli su autoritet u mojoj kući. Rekla sam im da sam ja kršćanka i da je Bog meni dao da budem gazda u svojoj kući", kazala je Carey.

Neposredno nakon toga, socijalna služba im je oduzela djecu, a sudac je njihov dom opisao "haotičnim i nestabilnim" za djecu.

Ipak, ovog vikenda su im djeca ponovo vraćena, no sada su dužni redovno posjećivati psihoterapeuta, pedijatra i slijediti niz uputa za brigu o njima. Djeca i dalje ostaju pod nadzorom socijalne službe.