Bebe
44

Nevjerovatna borba prerano rođene bebe za život prikazana u jednoj minuti

Klix.ba
Erica i Jared Pruett doživjeli su najveću sreću ali i strah kada su prvi put ugledali svoju bebu. Walker je rođen u 26. sedmici i imao je samo 435 grama. Od samog rođenja, vodio je snažnu bitku za život, i uspio je.

Njegovi roditelji čekali su pet dana kako bi ga vidjeli prvi put. Svaki dan su mogli provesti s njim samo 45 minuta.

Nakon 80-dnevnog putovanja na neonatalnoj intenzivnoj njezi u Forsyth Medical centru u Sjevernoj Carloni, Walker je konačno došao kući i svojoj porodici, sretan i zdrav.

"Walker je imao 435 grama, a sada ima 2.721 grama, odnosno pet puta više nego po rođenju. To je zaista čudesno", napisala je njegova majka na blogu.

Prvi dani Walkerovog života dokumentirala je fotografkinja Deneen Bryan koji ima neprofitabilnu firmu "Capturing hopes photography" i fotografiše bebe u bolnicama. Walkera i njegovu porodicu fotografisala je svaki dan i od fotografija napravila time-lapse video koji počinje fotografijom prerano rođene bebe, a završava zdravom bebicom koja ide kući.

"Ove fotografije su način da pokažete ljudima humanost ove klinike, da pogleda ispod cijevi, kabala i aparata, te istakne ljepotu čuda koja se događaju svakodnevno. Osjećate se kao da radite nešto zaista dobro za svijet", rekla je Bryan.

Bryanina kćerka preminula je kada imala samo šest mjeseci što je podstaklo da napravi udruženje. U okviru njega pokrenula je projekt "100 dana" u kojem pokazuje prerano rođene bebe kako rastu u prvih 100 dana koje provedu u bolnici.

"Walker je bio tako malen i mršav da ga niste mogli dodirnuti jer biste ga mogli povrijediti. Samo smo ga smjeli pomaziti. Nakon što smo napustili bolnicu, Bryane nas je fotografisala i dala nam autorska prava na sve fotografije. To nam je bio veliki poklon", rekla je Erica.

Bryan fotografioše od smrti svoje kćerke jer je shvatila koliko je to bitno roditeljima. I sam je dobila fotografije svoje kćerkice nakon njene smrti. Sada ima i volontere koji joj pomažu jer su njene usluge besplatne, a lista zahtjeva je zaista velika.

"Zna biti vrlo teško jer bi se moglo desiti da beba umre dok je fotografišete. Ali morate biti profesionalci i saosjećati se s porodicom. Volonteri svi plaču prve dane, no onda shvate značaj cijelog projekta jer to je ono što vas drži", istakla je Bryan.