Za rast i razvoj bebe
57

Majčino mlijeko ima velike prednosti za dijete, evo koliko dugo treba dojiti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Neosporno je koliko je prednosti majčinog mlijeka za bebe. Ovaj prirodni izvor hrane smanjuje rizik od astme, pretilosti, sindorma iznenadne smrti dojenčadi, gastrointestinalnih problema, infekcija uha i upale pluća.

Dojenje također može smanjiti šansu kod majke da razvije karinom dojke i jajnika, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2.

Stoga ne čudi da gotovo 84 posto majki doji svoje bebe nakon rođenja, pokazali su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). No usprkos bezbroj blagodati za mamu i bebu, samo 36 posto žena nastavlja dojiti bebu i kasnije.

"I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuju da se bebe isključivo doje prvih šest mjeseci života. Tada bi majke trebale polako uključiti dopunjujuću hranu", kaže Molly Petersen, certificirana savjetnica za laktaciju u Lansinohu.

Drugim riječima, bebe bi se trebale hraniti samo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci života. Majčino mlijeko će im osigurati svu prehranu koja im je potrebna za rast i razvoj. Nakon šest mjeseci, možete započeti s unosom čvrstih tvari u bebinu prehranu, a pritom nastavite da dojite bebu redovno. Napravite raspored hranjenja koji najbolje funkcionira. Ukoliko možete dojite dijete dok ne napuni godinu.

No svakako dijete možete dojiti i preko jednogodišnjih smjernica; zapravo, produženo dojenje ima obilje blagodati za razvoj mozga, imunološki sistav i vezivanje majke i djeteta. Ali prema statistikama dojenja koje je prikupio CDC iz cijele Amerike, samo oko 15 posto majki doji dijete 18 mjeseci.

Zašto žene prestaju dojiti?

Mnoge žene prestaju dojiti zbog bola u bradavicama u ranim danima. Također mogu osjećati da ne proizvode dovoljno mlijeka. Oba ova problema proizilaze o nedovoljnoj obuci majke o dojenju tijekom ranog majčinstva.

Kako beba raste, majke bi također mogle prestati dojiti jer su jednostavno previše zauzete drugim životnim obvezama.

Savjeti za uspješno dojenje

Ako želite dojiti u preporučenom vremenskom roku, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi sve prošlo bez problema.

Prijavljivanje u grupu za podršku dojenju ili čitanje o dojenju može pomoći novim mamama da se pripreme.

A imate bilo kakvih nedoumica obratite se savjetniku za laktaciju ili svom ljekaru. Moguće je da ćete osjetiti istjecanje mlijeka, upaljene bradavice i minimalnu proizvodnju mlijeka.

Osim toga internet nudi bezbroj mogućnosti. Sprijateljite se sa ženama i koje su već dojile, one vam mogu dati jako puno savjeta.

Uključiti dojenje u svoj raspored nije lako, posebno kad se vratite na posao. Da bi iskoristili prednosti dojenja, stručnjaci preporučuju da to činite dok god možete.