Bebe
40

Djevojčica rođena bez nosa: Iako pati od rijetke bolesti, svima je omiljena

Klix.ba
Djevojčica Tesa Evans iz Sjeverne Irske ima rijetki poremećaj. Naime, Tesa nema nos, ne osjeća mirise, ali zato može da kašlje, kiše i da se prehladi.

Njena majka Grainne je rekla da nije mogla razumjeti njeno stanje i da se pitala kako je moguće da djevojčica nema nos. Ali kada su je pustili iz bolnice, Tesa se sve više smijala i svakim je danom normalno rasla i napredovala.

"Tesa je odlučna mala djevojčica koja voli svog velikog brata i sestru. Voli da pleše i svako ko je vidi odmah se 'zaljubi' u nju", rekla je Grainne.

Ona i suprug Nathan Evans su u 20- sedmici trudnoće saznali da njihova beba nema nos. Ljekari su im prvo rekli da se pripreme na donošenje teških odluka, ali dalji nalazi su pokazali da je Tesa u principu zdrava. Ipak, porođaj je bio traumatičan.

"Osjećala sam se bespomoćno, jer joj nisam mogla pomoći. Ljekari su je stabilizovali i mogla je samostalno da diše. Dopustili su mi da je držim nekoliko sekundi. Poljubila sam je u čelo i onda su je odnijeli. Trebala sam zaštititi svoje dijete i pomoći mu, ali nisam mogla ništa učiniti. Prvih pet sedmica provela je na intenzivnoj i to mi je bilo pet najgorih nedjelja u životu", ispričala je Tesina majka. Priznaje da se u početku bojala kako će ljudi reagovati kad vide Tesu, ali sada je više nije strah.

"Mislim da Tesa može pomoći ljudima da vide da i 'drugačije' može biti lijepo", ispričala je Grainnne. Tesa će uskoro početi tretman u kojem će dobiti 'vještački nos'.

"Tesa je nama savršena, ali želimo da joj život bude što normalniji", rekli su roditelji.

Tesa je rođena i sa slabijim vidom i ima malu rupu u srcu. Nakon porođaja ljekari su joj operisali mrenu na lievom oku, ali zbog komplikacija ostala je slijepa na to oko. Također kad spava i jede treba traheotomiju kako bi mogla normalno da diše.

"Ne mogu da vjerujem koliko se stvari mogu promijeniti u samo godinu dana. Bila sam jako zabrinuta za svoju djevojčicu kad se rodila, a ona je pobijedila loše prognoze i zaista sam ponosna na to što sam njena mama", zaključila je Graine.