Na inicijativu laburista
0

Budući britanski očevi dobijat će savjete o dojenju

Sarajevo-x.com
Foto Ilustracija
Foto Ilustracija
Vlada u Velikoj Britaniji, odnosno laburisti najavljuju da će uskoro biti dostupan vodič za buduće očeve o dojenju djece i podršci koju moraju pružiti svojoj partnerici tokom trudnoće ali i porođaja.

Nove mjere u socijalnoj politici sklonit će majke iz njenog strogog centra i postaviti malo očeve za promjenu. Ovo znači da će samohrane majke morati pisati u rodnom listu ime djetetovog oca, te se nadaju da će ovo ohrabriti bolnice da dozvole očevima da ostanu u bolnici preko noći kad im se dijete rodi, izvještava Daily Mail.

Lider opozicije David Cameron napravio je prekretnicu u socijalnoj politici koja se dotiče teme očeva i rađanja. Pozvao je očeve da se više uključe u život svoje djece, te strogo osudio one koji bježe od svojih roditeljskih obaveza.

U periodu laburističke vladavine broj nevjenčanih parova koji žive skupa se smanjio za dvije trećine, a broj samohranih roditelja povećao se za osam posto. Laburiste su dugo vremena kritikovali da više pažnje posvećuju majkama nego očevima, što su odlučili da promijene.

Studije pokazuju da očevi koji su pratili trudnoću svoje partnerice i prisustvovali porođaju imaju više šanse da ostanu u životu svog potomka tokom djetinjstva i adolescencije.

Oko 45.000 djece u Velikoj Britaniji svake godine se registruje bez očevog imena.

Međutim, od sljedeće godine ukoliko otac ne bude imenovan na rodnom listu, roditelji će morati plaćati kaznu od 325 dolara. Novi vodič za očeve uobličio je britanski Institut za očeve.