Oprez roditelji!
0

Bebe koje se nose okrenute naprijed doživljavaju stres

Sarajevo-x.com
Majke koje svoju djecu nose okrenutu prema naprijed su "okrutne i sebične", smatra vodeća australska ekspertkinja za zdavlje djece.

Prema riječima Catherine Fowler, profesorice koja je ekspert za zdravlje djece i porodice, te za zdravo odgajanje, bebe se jako uplaše ukoliko ih se nosi okrenute prema naprijed, tj. okrenute suprotno od svojih roditelja.

"Zamislite da doslovno visite zavezani za nečija prsa dok vam vise noge i ruke, a da ste pri tome okrenuti prema naprijed u šoping centru punom ljudi i da nemate nikakve kontrole nad svojim tijelom. To je užasno iskustvo. takav način nošenja djece je stresan za bebe. Ako ne vodimo računa o tome, nehotično smo okrutni prema svojoj djeci", rekla je Fowlerova.

Bebe se obično nose u nosilicama koje roditelji pričvrste za sebe. Iako je bebu moguće okrenuti prema sebi, roditelji obično rade suprotno. Ovo se ne odnosi samo na novorođenčad, nego na djecu uzrasta do jedne godine.

No, kritičari kažu da je bebama dosadno ukoliko su okrenuti prema majci. Oni ističu da se teorija Fowlerove može odnositi na novorođenčad, ali ne i na bebe starije od tri mjeseca. Autorica knjige "Baby Love" Robin Barker je rekla da ukoliko se djeca dobro hrane i vole, pravac u kojem su okrenuta dok ih roditelji nose je potpuno nebitan.

Ona smatra da nema ništa loše u tome da djeca mlađa od 12 mjeseci iskuse svijet koji ih okružuje.

Istraživanje je pokazalo da djeca koju roditelji nose okrenutu prema naprijed kada odrastu mogu biti napeta i nervozna. Novorođenčad u takvim trenucima doživljavaju stres i traumu. Ona također manje komuniciraju sa svojim roditeljima.

S druge strane, djeca koju roditelji nose ili voze u kolicima okrenutim prema sebi će se često smijati, slušati svoje majke i tako lakše zaspati, piše Daily Mail.