lifestyle
0

Anuša u orbiti bez šminke

FENA
Prva kosmička turistkinja Anuša Ansari, Amerikanka iranskog porijekla, koja uskoro leti na Međunarodnu kosmičku stanicu, sa sobom neće nositi dekorativnu kozmetiku osim kreme i sredstava za higijenu koja su prošla strogu provjeru naučne grupe koja priprema kosmonaute za let.
"Ekspediciju Ansari organizuje ruska strana, a mi nismo pristalice upotrebe dekorativne kozmetike u kosmičkim uvjetima", izjavila je vodeća naučna saradnica Instituta medicinsko-biloških problema Galina Šumilina.

Lijepa Amerikanka tokom desetodnevne misije koristit će samo sredstva za higijenu, rusku hidratantu kremu, puder, pomadu i emulzije.

Prema ocjeni njenih ruskih kolega, Anuška, kako je zovu, veoma je privlačna žena. Ona će biti u prilici da se u orbiti više puta pojavi pred kamerama. Pored videolinka s orbite Ansari će učestvovati i u obrazovnom programu Evropske kosmičke agencije, prenijela je agencija Itar Tass.

Prema riječima Šumiline, svaki član posade dobija po dva nesesera u kojima s nalaze sredstva za higijenu i kozmetika. Sve što se koristi na orbitalnoj stanici podliježe određenim zakonitostima.

Tako, naprimer, dezodoransi i losioni ne smiju da sadrže alkohol i jake aromatizatore jer poslije isparenja materije ponovo dospijevaju u vodu i atmosferu stanice.

Sva kozmetika za kosmičku posadu bazira se na prirodnim elementima. Ona ne samo da čisti kožu nego i održava njen funkcionalni sastav, istakla je Šumilina.



Kosmičkoj turistkinji su već data uputstva kako da koristi specijalni šampon na orbiti kao i kako da očešlja svoju dugu kosu da joj ne bi smetala u toku izvođenja programa leta.

Prema sadašnjem planu, Anuša Ansari na MKS odlazi s novom posadom orbitalne stanice 18. septembra ruskim brodom "Sojuz tma-9".