lifestyle
15

Ako zatreba: U Beču su spremni za organizaciju i dva Eurosonga zaredom

Piše: A. Pobrić
Beč je pripreme za 60. Eurosong počeo u onoj sekundi u kojoj je Conchita Wurst odnijela pobjedu 2014. godine, iako nismo znali u kojem će se austrijskom gradu održavati ovo takmičenje, kazao je u razgovoru za Klix.ba Nikolaus Gräsler iz Turističke zajednica Grada Beča "Wien Tourismus".
Wiener Stadthalle (Foto: EPA)
Wiener Stadthalle (Foto: EPA)

Iako su i Graz i Insbruck imali ozbiljne ponude, u korist Beča presudile su, kako kaže Gräsler, neke zaista čvrste činjenice.

"Imamo 177 direktnih letova iz drugih metropola do Beča, odličnu infrastrukturu - u krugu od pet kilometara oko dvorane Stadthalle, u kojoj će se Eurosong održati, imamo 84.500 kreveta, zatim ogromno iskustvo u održavanju tako velikih manifestacija, kao što su Euro 2008., ali i pojedinačni kongresi sa do 30.000 učesnika", objasnio je naš sagovornik i dodao da je presudan bio i međunarodni imidž grada, te tolerantno držanje kao njegovo kosmopolitsko obilježje.

Mega PR moment

U Beču su svjesni da je ovo međunarodno muzičko takmičenje, koje se održava od 18. do 23. maja i privlači i do 200 miliona gledalaca od Kanade do Australije, "mega PR moment" i smatraju ga prilikom za repozicioniranje, odnosno izoštravanje svih onih događaja do kojih im je stalo.

Zabavni park Prater, jedna od znamenitosti Beča (Foto: Klix.ba)
Zabavni park Prater, jedna od znamenitosti Beča (Foto: Klix.ba)

"Želimo iskoristiti ovu priliku da grad Beč prikažemo kao savremenu, tolerantnu, lifestyle i muzičku metropolu. Sa Bečom se obično povezuju imperijalni, možda pomalo i poteški sadržaji, a sada će se grad prezentirati kao svjež, mlad, dinamičan i to je ono što želimo staviti u izlog", kazao je dodavši: "Slovimo kao svjetski glavni grad muzike, a Eurosong je prilika da se taj imidž osvježi savremenim izvedbama i muzikom".

U Turističkoj zajednici Grada Beča su posve uvjereni da će svi koji doputuju u Beč, bilo da se radi o delegacijama, novinarima ili fanovima, naići na najgostoljubiviji Eurosong koji se ikad održao. Poručuju da će sve goste dočekati sasvim spremni i to već na aerodromu gdje će biti postavljene reklame, a najave i riječi dobrodošlice će biti upućene i u avionima. Takozvani "welcome counters" će biti postavljeni i na aerodromu i u gradu.

Tramvaj sa obilježjima Eurosonga (Foto: EPA)
Tramvaj sa obilježjima Eurosonga (Foto: EPA)

"Cijeli grad će živjeti u duhu Eurosonga", kazao je naš sagovornik.

Najgostoljubiviji Eurosong ikada

Slogan "City of Vienna #12 points" već se nalazi na velikim reklamnim površinama, a Conchitin glas će od maja u vozilima javnog prevoza i na stanicama na njemačkom, engleskom i francuskom čitati objave. Zanimljivo je i da će ulaznice za sve programe Evrovizije važiti i kao karte za javni prevoz.

Promo materijal (Foto: Klix.ba)
Promo materijal (Foto: Klix.ba)

"Velika prednost Beča je već postojeća infrastruktura, dakle mi ne moramo stvarati nove kapacitete, tako da ćemo sigurno u pogledu organizacije biti u okviru vremenskog plana, i što se tiče okvirnog programa, ali i drugih popratnih događaja. Maj je u Beču tradicionalno dobro popunjen gostima. Ove godine je to stoprocentno jer je u ovom mjesecu otvorenje Bečkih svečanih sedmica (Wiener Festwochen), kao i humanitarni događaj LifeBall. Ono što znamo je da od ovih dosad najavljenih gostiju, 50.000 otpada na fanove Eurosonga", naglasio je Gräsler.

Najviše posjetilaca očekuju iz Njemačke, Češke, Mađarske, Francuske, Italije, zatim ekskluzivno iz SAD-a, ali i drugih zemalja.

Rathausplatz (Foto: Wien.info)
Rathausplatz (Foto: Wien.info)

Na trgu ispred gradske Vijećnice bit će postavljen Eurovision Village, a svakodnevno će se održavati razni događaji popraćeni gastronomskom ponudom, zatim javna gledanja Eurosonga, modni projekt Fashion for Europe... Za 800-1.500 eura omogućeno je dobijanje licence za javno prikazivanje preko Eurovison Broadcasting Union i Austrijske radio-televizije ORF.

Samouvjereni, ali ne obećavaju previše

O entuzijazmu Bečlija Gräsler kaže: "Čim je Conchita pobijedila, cijeli Beč je pokazao da želi da se Eurosong održi u njihovom gradu. Počelo je s otvorenjem Facebook stranice fanova, koja je ubrzo okupila 13.000 ljudi, a naravno, mi i preko stranice Wien.info možemo prepoznati određenu identifikaciju i radost među građanima".

Eurovizijska bina (Foto: Wien.info)
Eurovizijska bina (Foto: Wien.info)

Iako zastupaju tezu da ne treba obećavati previše jer je bolje na djelu nadmašiti očekivanja, u Beču su svjesni da su u poziciji da već stvaraju velika očekivanja.

"Gosti znaju da ovo treba biti najbolji i najgostoljubiviji Eurosong svih vremena i ja sam uvjeren da ćemo u tome i uspjeti. Mislim da nema nikakvih ispraznih obećanja, ali ni bilo čega što nećemo moći ispoštovati. Nemamo posebnih strahova ni iz oblasti sigurnosti, niti saobraćaja. U organizaciju će biti uključena sva odjeljenja grada, tako da će to sigurno biti jedan savršen Eurosong", poručio je.

Voditeljice Eurosonga 2015. Mirjam Weichselbraun, Conchita Wurst, Arabella Kiesbauer i Alice Tumler (Foto: Wien.info)
Voditeljice Eurosonga 2015. Mirjam Weichselbraun, Conchita Wurst, Arabella Kiesbauer i Alice Tumler (Foto: Wien.info)

Austriju ove godine predstavljaju trojica muškaraca iz benda Makemakes sa pjesmom "I'm yours", a Gräsler kaže da ne bi imao ništa protiv da ponovo pobijede, iako to nije realno očekivati.

"Imamo takoreći u ladici jedan Eurosong, tako da bismo i novi mogli jednostavno organizovati, naravno uz unapređenja nastala iz ovogodišnjih iskustava", kazao je na kraju razgovora za Klix.ba Nikolaus Gräsler iz Turističke zajednice Grada Beča "Wien Tourismus".