Vrijeme praznika
3

6 psiholoških trikova za najveće šoping-manijake

Klix.ba
Evo kako si možete pomoći da ne bankrotirate tokom praznika.

Praznična euforija gotovo će sigurno isprazniti vaše džepove. Kupnja poklona svima, plaćanje skupih aranžmana za proslavu Nove godine, kupnja ukrasa za jelku i ostalih dekoracija, kao i mnogobrojnih, često nepotrebnih, stvari može vas dovesti do minusa na računu. Ako se često ulovite kako teško odolijevate kupnji „još samo jedne sitnice”, ovo doba godine sigurno vam ne ide u prilog. U tom slučaju mogli biste isprobati neki od ovih načina za samokontrolu i možda na kraju i uspijete odoljeti čarima praznika.

Počnite razmišljati o cijenama u satima

Recimo da zimski kaput koji ste primijetili košta 300 KM. Ne zvuči tako loše, zar ne? Uostalom, postoje i skuplje stvari koje možete kupiti. Prije nego što posegnete za novčanikom, razmislite!

Koliko bi vam sati trebalo da zaradite tih 300 KM? Nekom manje, nekom više.

Ako, na primjer, zarađujete 7 KM na sat, to je oko 40 sati rada. Jeste li spremni platiti 40 sati svog života za taj kaput?

Test sa strancem

Šta vam govore slatki mali ukrasi s polica? Vjerojatno šapuću da ih morate kupiti.

Za početak odolite iskušenju i osvijestite ukupnu cijenu, a zatim zamislite neznanca koji stoji ispred vas i u jednoj ruci drži ukrase, a u drugoj 50 KM.

Što biste radije uzeli? U većini je slučajeva gotovina vjerovatno privlačnija.

Metoda 365

Vrućoj kafi ili čaju za van posebno je teško odoljeti u zimskim danima. Još jednom razmislite hoćete li ih i danas kupiti?

Pomnožite cijenu kafe s brojem dana u godini i tek onda odlučite je li vam zaista potrebna.

Svakodnevne sitnice koje kupujemo bez mnogo razmišljanja prilično utječu na budžet na godišnjoj razini.

Pretvorite „Ne” u „Da”

Reći „ne” nije zabavno, pa nemojte tako razmišljati. Umjesto toga, neka vaš mozak počne vidjeti svako „ne” kao „da”. Riječ je samo o promjeni ugla gledanja.

Umjesto da se usredotočite na odbijanje poziva vaših prijatelja na večeru u restoranu, recite „da” drugim prilikama. To bi mogle biti otplate studentskih kredita, odlazak na odmor iz snova ili konačno ulaganje u mirovinu. Procijenite sami.

Vizualizirajte svoje ciljeve

Štedite za renovaciju kuće? Izrežite iz časopisa inspirativne fotografije lijepih interijera i stavite ih na vidno mjesto, ili ih jednostavno stavite na pozadinu telefona.

Ušteda za velike ciljeve može biti teška. Vizualizacija je pametan način da ostanete motivirani.

Vodite evidenciju o svojoj potrošnji

Na kraju svake sedmice ili mjeseca odvojite vrijeme za praćenje svojih troškova. Vrlo je korisno vidjeti kamo ide vaš novac. Nema izgovora, jer danas postoje mnoge aplikacije za upravljanje novcem, a ako više volite staromodne načine, kupite lijep rokovnik i počnite voditi evidenciju već danas.