Evo jos jednom: Mozda je ministar trebao prvo procitati Osnove kvalifikacijskog okvira BiH, posto postoji ipak i nesto sto moramo ispuniti da bi se (eventualno nekad, aBd) pridruzili EU: http://www.mcp.gov.ba/doc/osnove_kvalifik_okvira_u_bh_bos.doc Na str. 12 lijepo ima usporedba starih i novih kvalifikacija na nivou drzave. Al' 'ta ce Europa, ministar zna sve sam... I onda ce opet sutra biti kako oni tamo nece da nam priznaju diplome... Hoce u KS, rek'o ministar, ko sisa ostalo.
Upravo je taj sistem i koristen, ko je zavrsio 4 godine predbolonje je 7 stepen, upravo po Evropskim odrednicama. Tako je i u HR i Srbiji. To sto klix komentatori kao i obicno nemaju pojma o cemu se prica je druga stvar
@smiles2 Na zalost, ne ide to tako. Jeste u okviru 7. stepena, ali kao podnivo. Bosni tek predstoji poravnavanje NQF sa EQF, a pri tome ce se za svaki nivo (posebno za podnivo) morati elaborirati gdje pripada. Tek nakon toga se moze govoriti o tome da li "diplome vrijede vani" ili ne. Tu nema automatizma i to se mora odraditi na nivou drzave, a ne mjesne zajednice. To vrijedi i za nove kvalifikacije (koje se vise-manje direktno mapiraju u EQF), a kamoli za stare kvalifikacije.
Prikaži sve komentare (194)