"dobila ime po turskom vojskovođi Turhan Emin-begu" Nije Turcima bilo dosta sto su nas napali, pa osvojili, pa dio naroda islamizirali, pa unazadili kako samo Turci mogu da unazade, nego se evo i dan danas mi izmedju sebe tuzakamo oko dzamije koju je podigao osvajac. Sve smo mogli mi da ne bi turskih azijatskih hordi :-) Ovako cemo zbog onoga sto je bilo prije 500 godina ratovati i ubijati se i narednih 500 godina.
Guzinos, prelazili su i drugi narodi na islam, ali kad je doslo vrijeme da se Turci vrate odakle su i dosli, ti drugi narodi su sa Turcima poslali i lokalne "Turke". Ti drugi narodi nisu imali Aleksu Santica da kaze "Ostajte ovdje". Realan, na Kosovu smo 1389. svi zajedno pokusali da se odbranimo od turske nemani, pa nije lose da se prisjetimo tih dana, a to nema nikakve veze sa raspadom bivse nam drzave.
Zilot, Gruzini i Jermeni su medju prvim narodima koji su prihvatili hriscanstvo. Nikada nisam cuo ni procitao da su bilo kada prelazili na islam pa se opet vracali na pravoslavlje. Znas i sam kako su Jermeni prosli sa Turcima zbog te svoje tvrdoglavosti, a ni Gruzinima nije bilo bas veselo. Mislim da im je bilo gore nego Srbima.
Prikaži sve komentare (174)