Dobra provala: "Goraždanin Azem Bujak kaže za Klix.ba da se na ovaj način želi odužiti rodnom kraju te doprinijeti oživljavanju ovog područja." Nema tu nikakvog oživljavanja ni zapošljavanja nego samo trpanje love u džepove od subvencija za obnovljive izvore ,....koje naravno plaćaju potrošači.
Upravo to. Grabi se i to ne samo od subvencija. I to po otkupnoj cijeni koja je do 10 puta veca od realne. https://www.cin.ba/pare-ze-sunce/ "Elektroprivrede plaćaju struju iz solara po garantovanoj cijeni od 736 do 920 KM po megavatu, zavisno od snage elektrane. Garantovana cijena se sastoji od referentne cijene koju plaćaju elektroprivrede i ona iznosi 81 KM po megavatu, dok se ostatak isplaćuje sa računa za obnovljive izvore. To je deset puta skuplje od megavata struje dobivene primjerice na ugljen." Tj. Uzmu referentnu cijenu racunajuci "viši sezonski i veći dnevni" prosjek cijene proizvodnje struje za Elektroprivredu i Elektroprivredu HZHB i pomnoze to koeficijentom (koji ni sami ne znaju da li je tarifni ili pristojbeni - zurilo se da prodje kroz glasanje) koji je 7.5 za solare do 10kW a 6 za one preko 30kW. I tako... 12 godina po specijalnoj cijeni. Rok koji je onako... odoka. Kao da vrate ulozeno. Dok se to pak vrati za 3-4 godine. Iz naseg dzepa.
Tj. Za te iste pare, ulozene JEDNOM, bi svake 3-4 godine mogli DUPLIRATI broj solarnih elektrana i proizvodnje iz istih i dostici ne cilj od 5% nego od 500%. Tj. Za svaki instalirani megawat bi za tih istih 12 godina dobili oko 10 megawata (s uracunatim padom proizvodnje od ~50% nakon 10 godina), cisto vrteci jedne te iste pare kroz sistem. Tj. Svaka marka bi narasla na 10, ali budzetu, tj. drzavi, tj. narodu. A ne od naroda, preko racuna u budzet, pa u neciji privatni padze. A vlada ce da posudi od MMFa. Neka ba... ima se, moze se.
Prikaži sve komentare (56)