Većina protestanata je putem suda u 2014.g. inkasirala 7-15.000 KM+redovne plate+ostale beneficije zahavljujući "postojećem" zakunu o radu i kolektivnom ugovoru. Vlada pokušala napraviti rezove budžetlije podigle tužbe i ojadili Federaciju. Od tad kasne sve isplate u FBiH. I to je suština problema trošimo pare kojih nemamo.
Uz dužno poštovanje, Vlada je donijela i prethodni Zakon, nisu ga donijeli radnici. Svi koji su po nekom osnovu tužili Vladu, federaciju, firmu.. imali su uporište u Zakonu. Nije problem u Zakonu nego u zloupotrebi istog. Primjer: Radnica u TC radi svaki dan 10 sati. IMa slobodnu svaku drugu nedjelju i 12 dana godišnjeg odmora. Prijavljena je na minimalac (cca 600KM sa toplim obrokom). Tako to traje godinama. Znaš li i jedan TC, granap, samoposlugu koji je zatvoren zbog očiglednog kršenja prava radnika po starom, a i po novom Zakonu?
BRAVO CARE,,,jbt kako ljudi nekontaju da ovi sto ce doci danas samo stite svoje guzovoce,,uvalis se na budjetsku sisu i rahat si do kraja zivota,,to nema u PM!
Prikaži sve komentare (330)