Ateista sam i uvijek sam cijenio iskrene vjernike. Pokusavam da ne lazem, kradem, mrzim I slicno-ne zbog vjere nego zbog nekih osnovnih ljudski vrijednosti. Od ove 2 trecine gradjanja, mozda su njih 10% iskreni vjernici, ostali su vjernici od '92 (vjernici na neki nas, balkanski nacin). Mozda grijesim ali imam takav dojam.
bravo @lik5, sustina prije forme. dzaba se zamostati, moliti, postiti, kad u dusi mrzis, prezires, osjecas zavist i zlobu, u stanju si u svakog uprijeti prstom i proanalizirati njegov zivot, te zakljuciti da ce u pakao... i mogao je neko postati istinski vjernik i '92., sto da ne... nije bitno kada, bitno je bilo kada shvatiti sta je ono sto cini kvalitetu zivljenja, a to je mir sa samim sobom i ljudima oko sebe. smijesno mi je zavaravanje da recitovanjem bilo koje molitve mozes ponistiti svu zlobu koju u dusi imas.
Vinja-bas tako. Ono, "vjernik od '92" sam vise mislio na vjernik zbog prakticnih razloga, kako bi se uklopio u sredinu lakse ili vjernik zbog licne koristi.. Meni licno je bio sok kako su djamije I crkve odjednom pune bile tamo pocetkom 90-ih. Znam ljude koji su prestali da idu u ta mjesta kada su vidjeli ko je sve postao odjednom veliki vjernik.
Prikaži sve komentare (292)