Mislim da je jako dobro što naša zemlja ima sve bliže odnose sa Rusijom. Prvo bezvizni režim, sada uvođenje redovite linije na relaciji Sarajevo-Moskva, a već odavno Rusi investiraju u BiH (pohvalno što to više nije samo u RS nego u cijelu zemlju). Iako je prioritet Zapad i nastaviti biti dio sfere utjecaja EU i SAD, dobri politički i ekonomski odnosi sa Rusijom mogu biti samo od koristi nama. Također tako pokazujemo da imamo alternativu za EU i samim time možemo izboriti bolji status u odnosima sa Zapadom.
@kraftwerk, to što ti ne shvaćaš da je uvijek dobro imati izbor je tvoj problem. Šovinizam i nekakve predrasude prema određenim zemljama nipošto ne smiju biti prepreka ka uspostavljanju ekonomskih i političkih veza koje mogu donijeti korist našoj zemlji. Ne gajim ja nikakvu ljubav prema Rusiji, nego u ovom zbližavanju vidim samo korist za BiH. EU i SAD će gledati BiH na drugačiji način kada znaju da ne ovisimo striktno o njima. Šta misliš zašto je Jugoslavija bila prosperitetna zemlja u 60 i 70 godinama? Zato što je u svemu vagala između Zapada i Istoka, umjesto da su sve karte bačene na jednu stranu, i tako izvlačila najveću dobit s obje strane. Mi smo geografski smješteni na diobi EU i ruske sfere interesa pa to treba iskorištavati maksimalno. Ne koristiti takve okolnosti iz emocionalnih osjećaja je glupost. U politici vlada pragmatizam, emocije ostavi za kuće.
@kraftwerk i Rusija je Europa. Ja razumijem šta ti govoriš. I sam sam izrazito pro-zapadno orijentiran, vjerojtno jedan od rijetkih ovdje koji želi još tješnje veze sa SAD i što brži ulazak u EU. Sa kulturološkog aspekta, u smislu uvoza običaja iz tih zemalja, me ne zanima arapski ili islamski svijet, baš kao ni Rusija, jer smatram da mi tamo ne pripadamo u tom aspektu. Ali u smislu investicija, slobode putovanja, poslovnih veza sam itekako za to da se probijamo u ta podneblja. Bliski istok drži naftu, imaju novca na pretek (pogledaj Srbiju i slučaj JAT), Rusija ima najveće rezerve gasa. Zašto ne graditi dobre odnose sa tim zemljama, ne u smislu da budemo asimilirani u njihovu kulturu, nego da profitiramo od njihovih resursa i kapitala? Ostajemo što jesmo, pro-zapadno orijentirana zemlja, ali imamo i veliku korist od veza sa istočnim zemljama. Svaka zemlja u koju ja mogu poslom otići bez da mi treba viza i da imam avion iz Sarajeva, umjesto da idem iz Beograda, Zagreba ili da presjedam u Frakfurtu, Rimu etc. je veliki plus za mene. Ništa gore nego kada mi izleti posao u kratkom roku, a ja moram skupljati tonu papirologije i tražiti let po bjelosvjetskim aerodromima.
Prikaži sve komentare (61)