U nekim stvarima nasa policija se zaista i cini nefunkcionalna, ali mislim da se od strane građana policiji (pod ovim mislim pravoj policiji, a ne onim kojekakvim prasinarima koji zavrse neki kurs i misle da su bog i batina) pripisuju i greske u nadleznostima koje im ne pripadaju. Po meni, prvo i osnovno je preispitati sudsku vlast na svim nivoima ove drzave (zakonodavna je vec odavno takva kakva jeste), pocevsi od korumpiranosti sudaca kojima "niko ne moze nista" pa konacno do realiziranja toliko apstraktnih ovlastenja koja postoje i koja su korisna, a ne koriste se. Ministar Pecanac je samo dio lanca i mislim da nije realno ocekivati od njega da napravi cudo. U poredjenju sa vecinom, radi itekako dobar posao.
Nemoj ba pričat svašta. Policija nije ništa bolja od sudstva. Ako znaš bilo kog u policijskoj stanici, niko ti neće ništa. Bio je nedavno slučaj kad su momka prebili njih petorica u sred grada pred svjedocima. Jedan od njih je sin policajca i na kraju je ovaj lik koji je popio batine zvan 10 puta na informativni razgovor, prijećeno mu itd. dok nije povukao prijavu. To je samo najsvježiji materijal. Kad bi ljudi samo pričali šta im se sve desi u policiji naivni prosječni građanin bi stekao sasvim drugu sliku.
Ideologija, Te slucajeve stele i sin ovoga i onoga nisam ni uzela u obzir, jer nazalost i vi i ja, kao i svi dobro znamo da je to postalo rutina i svakodnevnica. Koncept drzave i mentalitet nam je takav da se ne zna ko pije, a ko placa, a da se pod odgovornom institucijom uvijek navodi samo MUP i stoga se policiji pripisuje i ono sa cime nema nikakve veze. Ne poricem da ima svega u toj ustanovi upravo sto svako sa ulice pristupa sluzbi (pa cak i bez nekog posebnog osvrta na dosje). Medjutim, nemojte o par needukovanih pojedinaca govoriti kao o citavom MUP-u. A, sve te "rekla-kazala" price uvijek imaju dvije strane, tako da ako za to ne postoje oborivi dokazi onda nije ni temelj bilo kakvih optuzbi. MUP je samo finalni proizvod visih drzavnih organa i opet i u tom slucaju krivca se treba traziti negdje drugo u inace rasulu od sistema. Pozdrav :)
Prikaži sve komentare (105)