Nazalost komentarisete, a niste upuceni ni malo. Ovaj zakon nece proci na Domu Naroda jer je neustavan, a i da prodje bice rezultat mnogobrojnih tuzbi koji ce bankrotirati fbih. Zasto ne neustavan? Zato sto postoje 4 Zakona po kojima su pripadnici vojske otisli u penziju(zakon o starosnoj penziji, o prijevremenoj, o oruzanim snagama fbih o oruzanima snagama osbih). Ovim zakonom, samo se jednoj kategoriji smanjuju primanja, a ostala 3 zakona ostaju(oni sa najvisim cinovima su ostali sa svojom cijelom penzijom na teret pio fbih). Dakle kada bi bio usvojen ovaj Zakon, imali bi npr majora koji po ovome zakonu ima penziju recimo 700km, a imali bi majora koji je penzionisan po Zakonu o penzionisanju pripadnika OSBIH i taj bi imao penziju preko 1000km(teret pio). Dakle isti cin, dvije razlicite penzije. To je nepravedno i neustavno i kao takvo moze podlijeci daljim tuzbama koje ce uslijediti. Dakle ovim zakonom se NE tretiraji svi vojni penzioneri, nego samo jedna grupa ''prijevremenih''.
E vidim da si ti upućen, pravo. Kako može biti u istom košu onaj koji je otišao u penziju po ZAKONU, i onaj za kojeg je izmišljena uredba, nije ispunjavao uslove za ostanak u VF ili OS (škola, kursevi itd). Nemoj bez veze da lupetaš. I ovaj "tvoj" major koji je otišao u penziju iz OS nije u potpunosti na teretu PIO, nego se dio tih penzija finansira iz državnog budžeta.
Sve 4 kategorije ljudi su otisle po svom Zakonu(zavisi u kojoj godini). Samo jedna kategorija je otisla po 3 Uredbe koje je Ustavni Sud proglasio neustavnim(jer nisu u kategoriji sa ostalim istim slucajevima). Ovaj zakon je zamijenio samo te 3 Uredbe i samo ljudima koji su otisli u penziju po Uredbama smanjio penziju. Kod njih su se penzije finansirale pola iz doprinosa, pola iz budzeta. Vojni penzioneri koji su otislu u penziju po Zakonu o OSBIH i Vojsci FBiH ostaju na teret pio/mio kao i do sada u punom iznosu i njihove cijele penzije isplacuje pio, a ne Vlada. Sada imas ljude npr majora iz Uredbi kojima ce biti smanjena penzija, a imas majora iz OSBIH koji ce imati za 300km vecu penziju. To je po cinu nepravedno, neustavno i nelegitimno i pitaj svakog pravnika moze zavrsiti na sudu kao tuzba.
Prikaži sve komentare (21)