Postoji jedna tajna inflacije a niko da je pomene. Inflacija ne nastaje slučajno kao što vrijeme bez inflacije nije slučajno. Milošević je 90-ih štampao drastične količine novca ali ne zbog dobrobiti - već za finansiranje ratova i naoružavanje . Bivša vojska je jedno vrijeme trošila 70% budžeta ! Danas mnoge zemlje, npr Turska štampaju goleme količine novca i troše ga na naoružavanje, enormno naoružavanje i drže inflaciju na 70-90%.
Visoke inflatorne stope su siguran znak da postoji štampanje novca u gigantskim razmjerima i da se nažalost tim novcem finansiraju i veliki i zlokobni sukobi tj ratovi. Vojna industrija još od 2015 zahtijeva velike količine novca jer se rat planirao do zadnjeg detalja. Sada se taj novac reciklira kroz fabrike oružja i ukazuje na veoma bliski sukob mnogo većih razmjera od Ukrajine.
Inflacija, zasto vam niko nece da objasni sta je inflacija i kako i kada nastaje? Veoma jednostavno, inflacija nastaje kada se ukrade veci dio novca iz budzeta, sakrije tajnim racunima ili kesom, centralna banka shvati da nema tu kolicinu novca koji je pokraden, tako nastaje manjak validnih novcanica. Dakle inflacija ne nastaje poskupljenjem ili proizvodnjom losom nego kradjom para. Zdravo
Prikaži sve komentare (83)