Ne treba fetva, vec postoji pravilo: Ne guraj se sopstvenim rukama u propast. Sve za sta medicina utvrdi da je lose - haram je. Ipak, islam nije imun na politicka tumacenja, u smislu da je bolje npr. sutjeti o duhanu, nego prouzrokovati nemire. Pravi smisao islama i jest sabur i trpljenje radi konacne i vjecne nagrade. Hoces - neces, sloboda volje je neupitno pravo da bi ti se moglo suditi.
To su ta povrsna shvatanja vjere koja su je i dovela gdje i jest. Eto ako je haram sve sto je nezdravo zasto onda nije haram secer, so, bijelo brasno, crveno meso i masti koje mozes svrstati u top pet uzroka vecina bolesti danas? Uskoro ce od takvih proci fefva da je namaz zbog fizicke kondicije, hadz da se svijet malo vidi i tako lagano poistovjetiti vjeru sa materijalistickom doktrinom.
Procitaj ponovo komentar. Posebno dio o politickim i ideoloskim tumacenjima. Ponavljam, sve sto dokazano steti je haram. Onaj ko iskreno praktikuje vjeru ne ceka fetvu, jer su fetve tumacenja, a ne striktan propis. Ulema taktizira, jer ne zele da se zamjere masama. Tako imas ekipu koja ohalali bombase samoubice npr., ohalali kamatu. Bog nece pitati sta su hodze rekle.
Prikaži sve komentare (73)