Prema nalogu Vučića
13

Srbija za blizu 350.000 eura otkupila sliku Paje Jovanovića na kojoj je prikazan albanski ratnik

B. H.
Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram
Vlada Srbije otkupila je sliku poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića pod nazivom "Odmor bašibozuka" na aukciji u Londonu za 349.000 eura (680.000 KM)

Novac je dio fonda Vlade Srbije za očuvanje kulturne baštine. Slika je nastala dok je Jovanović boravio na Skadru i prikazuje albanskog ratnika koji je sredinom 19. stoljeća tu živio.

Jovanović ima i niz drugih djela koja su nastala u različitim gradovima koja prikazuju tadašnja društva pod osmanskom vlašću.

Slika se pojavljuje i pod nazivima "Arnautski ratnik", "Odmara stražar iz Skadra", "Albanski poglavica". Iz beogradskog muzeja saopćeno je da će i druga djela srpske kulture biti dio umjetničkog fundusa te ustanove.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da će Vlada Srbije osigurati fond od 30 miliona eura za otkup djela na aukcijama koja, prema njegovim riječima, pripadaju srpskoj kulturnoj baštini.

"Želim da se svi naši artefakti koji su iznijeti iz zemlje vrate u Srbiju, jer to radi nezavisna, ozbiljna i odgovorna država. Vratimo oca našoj zemlji, platite koliko možete i dajte te radove Muzeju grada, Narodnom muzeju, Muzeju savremene umjetnosti", rekao je Vučić za Happy TV.

Vučić je naglasio da ti predmeti pripadaju Srbiji, kao i svim njenim građanima.

"Vratit ćemo ih našoj zemlji, bilo da je riječ o slikama, skulpturama i svemu što je kulturno blago Republike Srbije", kazao je Vučić.