Sjednica u Sarajevu
125

Đonlagić: DF će odluku o formiranju vlasti donijeti nakon izbora delegata za Dom naroda

B. R.
Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić je istakao da će ova stranka konačnu odluku o formiranju entitetske i državne vlasti donijeti nakon što budu izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da sjednica Predsjedništva DF-a u Sarajevu još traje te da se još razmatra pitanje formiranja vlasti. Prema njegovim riječima, nisu donijete nikakve zvanične, finalne odluke. Ukazao je da će ta odluka biti donesena nakon što se potpuno okonča izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Pratimo nastavak konstituisanja kantonalnih skupština. To pitanje je vrlo važan aspekt, jer je taj dio izbornog procesa tek na početku. Tek treba birati delegate za Parlament FBiH, a kada taj dio bude okončan tek tada ćemo donijeti konačan politički stav vezan za upostavu parlamentarnih većina u FBiH i državnom nivou. To znači da naše kantonalne organizacije imaju slobodu da donesu odluku na osnovu vlastite procjene oko uspostavljanja većine u kantonalnim skupštinama", obrazložio je Đonlagić.

Osvrnuo se i na stav DF-a o odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta da u noći Općih izbora nametne izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH. Predsjednik DF-a Željko Komšić je pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine podnio apelaciju protiv Schmidtove odluke.

"Schmidtova pozicija je takva da ima pravo i iskoristio je pravo da donese odluku. Odluka je formalno-pravno ušla u pravni sistem i ona je evidentno proizvela određene implikacije, imajući u vidu da je Centralna izborna komisija (CIK) krenula u donošenje uputstva o načinu delegiranja u Dom naroda Parlamenta FBiH. U tom kontekstu poštujemo je formalno-pravno, ali se ne slažemo sa sadržajem. Želimo iskazati podršku institucijama Bosne i Hercegovine, Ustavnom sudu i poštovat ćemo i tu odluku Ustavnog suda kakva god da ona bude", naveo je.

Govoreći o tome koga će koalicija "Pokret za državu", čiji je dio i DF, podržati prilikom izbora delegata u Republici Srpskoj za Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazao je da ima informaciju da neće podržati da to bude neko iz SNSD-a. Poručio je opoziciji u RS-u da je u mogućnosti da doprinese da se izabere delegat koji će biti iz "Pokreta za državu".