Mnogo nejasnoća
37

BBC objavio nove dokaze, rastu sumnje u istinitost Đokovićevog pozitivnog testa

H. H.
Đoković je tvrdio da je pozitivan od 16. decembra (Foto: Twitter)
Đoković je tvrdio da je pozitivan od 16. decembra (Foto: Twitter)
Istraživanje BBC-a dovelo je u pitanje istinitost pozitivnog testa Novaka Đokovića 16. decembra, koji je iskoristio kao izgovor da dobije medicinsko izuzeće i uđe u Australiju, jer se njegov serijski broj ne poklapa sa ostatkom dokaza.

Svjetski broj jedan tvrdio je da je bio pozitivan 16. decembra kako bi zatražio medicinsko izuzeće koje bi mu omogućilo da uđe u Australiju i igra prvi Grand Slam u sezoni jer nije vakcinisan. Ovo medicinsko izuzeće, zajedno sa njegovom vizom, Vlada Australije je ukinula nakon nekoliko sudskih sporova, ali sada rastu sumnje da je Đokovićev test autentičan.

BBC je uporedio testove obavljene u Srbiji danima prije i poslije navodne Đokovićeve zaraze i potvrdio da se serijski broj testa ne poklapa i da je van numeričkog niza. Također, serijski broj je veći od negativnog testa koji je urađen ranije.

Foto: BBC
Foto: BBC

Njemački list Der Spiegel prvi je upozorio na određene nepravilnosti koje bacaju sumnju na Đokovićev test, ali njihova istraga, zajedno sa istraživačkom grupom Zerforschung, koja je dovela u pitanje QR kod rezultata, nije otišla dalje.

Foto: BBC
Foto: BBC

Podsjetimo, Đoković je i pored toga što je laboratorija imala spremne rezultate istog dana 16. decembra, uvjeravao da nije znao za pozitivan nalaz sve do 18., pa je 17. prisustvovao druženju u Teniskom savezu Srbije, na kojem je bio bez maske i nije držao socijalnu distancu.

Osim toga, 18., iako je već znao da je pozitivan, otišao je na intervju za list L'Equipe , a da nije upozorio novinara na zarazu.

BBC je pokušao kontaktirati i tim Novaka Đokovića i zatražili su da objasne neslaganja kod testova, ali nisu dobili odgovore.