Nadležnosti domova naroda
167

Čović o Izetbegovićevim izjavama: Niko nikome ne može nešto dati ili uzeti

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je nakon dvodnevne sjednice Predsjedništva ove stranke da je pitanje Izbornog zakona ključni proces koji će usmjeriti sve buduće odnose, posebno u Federaciji BiH.

"Neophodno je privesti kraju izmjene Izbornog zakona kako bi se spriječila diskriminacija, nametanje političkih predstavnika i majorizacija", istakao je Čović.

On je naveo i da se nada da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona biti nastavljeni naredne sedmice te da će se do kraja sedmice i zaokružiti.

Reagujući na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o smanjenju nadležnosti Doma naroda u Federaciji BiH, Čović je naglasio da niko nikome ne može nešto dati ili uzeti, već da je to regulisano Ustavom i pravilom tri konstitutivna naroda tako da, kako je naglasio, Izetbegovićev stav nije za komentar.

Izetbegović je dan ranije kazao da HDZ bez deblokade doma naroda neće dobiti ništa.

"Neće dobiti našu podršku za nešto, oni su se naljutili govoreći 'ko ste vi da nama nešto dajete, pa da mi nešto dobijamo'. Ok, nismo ništa, uradite nešto sami ako možete. Ne mogu to uraditi sami, trebaju dobiti našu podršku, naše ruke", rekao je Izetbegović.