Veterinarski fakultet
0

Pet "sumnjivih" uzoraka koronavirusa čeka dalju analizu, da li je delta soj stigao u BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu nalazi se pet pozitivnih uzoraka na koronavirus koji će se podvrgnuti daljem ispitivanju, jer bi se moglo raditi o potencijalno opasnim mutacijama.

Kako je u razgovoru za Klix.ba potvrdio šef Laboratorije i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva prof. dr. Teufik Goletić, četiri uzorka pripadaju stranim državljanima, a jedan državljaninu BiH.

"Razlog zbog kojeg su ovi uzorci sumnjivi je taj što oni imaju nepravilne krivulje na PCR-u, međutim to ne mora odmah značiti da se radi o delta soju koronavirusa, mada postoji i ta mogućnost. To su uzorci koji moraju biti sekvencionirani da bi se sa sigurnošću utvrdilo o kojoj se mutaciji radi. Možda nije delta soj, možda je neka mutacija ovog, kod nas dominantnog, britanskog ili po novom alfa soja koronavirusa", kaže Goletić.

Teufik Goletić (Foto: T. S./Klix.ba)
Teufik Goletić (Foto: T. S./Klix.ba)

Dodao je da razloga za paniku nema jer, kako je ponovio, još uvijek se ne zna da li je u pitanju delta soj, a i ako jeste, Goletić tvrdi da su postojeće vakcine pokazale značajnu efikasnost i protiv ovog soja.

"Najveći broj ispitivanja, prvenstveno onih provedenih u Velikoj Britaniji, kao državi koja je uradila najveći broj sekvencioniranja koronavirusa u svijetu pokazala su da su vakcine Pfizer i AstraZeneca, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, efikasne i protiv ovog soja. Doduše, nešto su malo manje efikasne, od 12 do 17 posto, ali su to i dalje izrazito efikasne vakcine. Nadam se da ćemo ih i mi što prije dobiti u većim količinama kako bismo što prije mogli početi sa pravom masovnom imunizacijom", zaključuje Goletić.

Podsjećamo, delta soj je dvostruka genetska mutacija koronavirusa u njegovom površinskom proteinu - E484Q i L452R, a što označava tačan položaj genoma. Ostali poznati sojevi, koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također nazvala po slovima iz grčkog alfabeta, imaju pojedinačne mutacije. Prvi put se pojavio u Indiji, a tvrdi se da je mnogo zarazniji od drugih sojeva, međutim, mnogo toga o njemu još nije poznato.