Indijski soj
0

Britanski ministar zdravstva: Delta varijanta koronavirusa zaraznija 40 posto

S. M.
Matt Hancock (Foto: EPA-EFE)
Matt Hancock (Foto: EPA-EFE)
Čini se da je nova Delta soj koronavirusa za oko 40 posto zaraznija od varijante koju je uglavnom zamijenila, rekao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock, nakon što je vlada raspravljala o tome hoće li ublažiti ograničenja od 21. juna.

Više varijanti koronavirusa kruži globalno. Jedan od njih je soj B.1.617, otkriven u Indiji početkom ove godine. Rani dokazi sugerišu da je njegova podvarijanta B.1.617.2, poznata kao Delta, prenosivija od ostalih sojeva.

Prenosivost Delta varijante smatrana je glavnim faktorom moguće odluke hoće li se ukloniti većina preostalih ograničenja u Engleskoj za dvije sedmice, a odluka će biti donesena kasnije ove sedmice.

Procjene govore da bi Delta varijanta mogla biti negdje između 30 i 100 posto prenosivija od takozvane Alpha varijante koja je prvi put identifikovana u Kentu. Ipak, pitajući za najnovije informacije, Hancock je dao brojku od 40 posto.

"To znači da je teže upravljati ovim virusom s novom Delta varijantom", rekao je. "Ipak najvažnije je da smo nakon dvije doze vakcine sigurni da ćete dobiti istu zaštitu kao i sa starom varijantom. Dakle, dobra vijest je da vakcina i dalje djeluje jednako efikasno."