Pacijenti čekaju...
0

Ambulante u Sarajevu i dalje rade smanjenim kapacitetom, pojedine samo jednom sedmično

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tokom pandemije koronavirusa brojne ambulante u sklopu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo radile su smanjenim kapacitetom, što je otežalo liječenje građanima. Razloge smanjenja kapaciteta pojasnila je v. d. direktorice ove ustanove doktorica Amela Kečo.

Timovi porodične medicine u sklopu Doma zdravlja Kantona Sarajevo rade smanjenim kapacitetom te pojedine ambulante ne rade u drugoj smjeni ili radi samo po jedan ljekar. Također, određeni broj ambulanti u Kantonu radi samo određenim danima u sedmici.

Direktorica Kečo, objašnjavajući razloge smanjenja ambulantnih kapaciteta, navodi da Dom zdravlja KS pruža zdravstvenu zaštitu u devet općina s devet centralnih objekata i 88 područnih ambulanti u kojima, prema ugovoru sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, treba raditi 207 timova porodične medicine.

"Proglašavanjem stanja pandemije iz postojećeg kadra, a to su u prvom redu timovi porodične medicine, rtg inžinjeri, pneumoftiziolozi, laboranti, vozači i radnice na održavanju higijene, morali smo samo za rad u Covid ambulantama osigurati 480 zaposlenika. Morali smo organizovati rad punktova za testiranje pri domovima zdravlja, H timove za kućne posjete pacijentima s COVID 19, call centre za javljanje sugrađanima te smo i za ovaj dio usluga morali povući dodatni kadar. Organizovali smo i call centre za psihološku pomoć i za žalbe građana. Drive in punktove za uzimanje PCR briseva. Početkom vakcinacije smo morali organizovati timove za gerontološke ustanove i javne i privatne, za punktove za vakcinaciju u Zetri", pojašnjava.

Masovna vakcinacija dodatno je usložnila situaciju te su za potrebe procesa vakcinacije morali povučiti kadar iz ambulanti porodične medicine i organizovati rad u ambulantama s manje ljekara, što je rezultiralo tim da i sada kada je poboljšana epidemiološka situacija ambulante porodične medicine ne rade punim kapacitetom.

Prema riječima doktorice Kečo, uspjeli su sve organizovati iz postojećeg kadra, koji je bio deficitaran i prije pandemije, a djelom iz kadra koji je primljen preko projekta Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

"Naša ustanova je samo u martu 2021. u covid ambulante primila 59.705 naših sugrađana oboljelih od Covida. U potpunosti smo obradili, pružili 39.365 usluga u covid call centrima, uzeli 39.125 PCR brisova i pružili sve druge usluge vezane za Covid i ostale pacijente", dodala je.

Posljednjih nekoliko sedmica bilježi se smanjenje broja oboljelih od koronavirusa, što je rezultiralo poboljšanjem epidemiološke situacije u Sarajevu. Međutim, dalje pojedine ambulante pod okrljem Doma zdravlja KS ne rade, odnosno rade smanjenim kapacitetom.

"Smanjenjem broja zaraženih u Kantonu Sarajevo tek sada smo u mogućnosti odobriti našim zaposlenicima zaslužene godišnje odmore iz prošle godine, koje oni nisu mogli iskoristiti do sada", kazala je.

Međutim, direktorica nije navela mogućnost vraćanja starog radnog vremena u ambulantama koje sada rade smanjenim kapacitetom, što bi značilo da će i dalje raditi smanjenim kapacitetom.