Kršenje mjera
145

Sarajevo: U Importanne Centru otvoren renovirani Konzum, ali uz goste i muziku uživo

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U sarajevskom tržnom centru Importanne danas je otvoren renovirani hipermarket Konzum. Ipak, svečanost otvorenja objekta organizirana je uz brojne goste i muziku uživo uprkos pandemiji i ograničenom broju okupljanja ljudi u zatvorenom prostoru.

U pozivu za otvorenje objekta navedeno je da je novi dizajn prilagođen trendovima, potrebama i kupovnim navikama kupaca uz napomenu da su otvoreni novi odjeli i dodatno proširena ponuda.

Promjenu koncepta prati novi vizuelni identitet objekta. Otvorenje je počelo u 10 sati, a osim zvanica i građana koji su pohrlili u preuređeni objekat organiziran je i muzički ugođaj, a prisutne zabavlja pjevačica Ina Hamzić, iako je prema postojećim mjerama zabranjena i muzika uživo. Podsjetimo da je aktuelna i zabrana rada kafića i restorana, te je dozvoljen rad isključivo u baštama.

Domaćini su u pozivnici naveli da će sve biti u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ipak, evidentno je da se radi o kršenju mjera jer je trenutno važeća naredba i Kantona Sarajevo i Vlade FBiH o maksimalno 20 osoba u zatvorenom prostoru (uz obavezan razmak od dva metra) i maksimalno 20 osoba na otvorenom prostoru uz zabranu organiziranja bilo kakvih većih evenata.

Nedugo zatim na teren je izašla Kantonalna inspekcija i nakon sačinjavanja zapisnika i uspostavljanja higijensko-epidemioloških mjera po hitnom postupku izvršen je inspekcijski nadzor na okolnosti kršenja propisanih naredbi i mjera za subijanje korona virusa. Izrečene su i prekršajne sankcije u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.