Traže efikasniju vlast
43

Masovni protesti u Paragvaju, građani nezadovoljni radom vlade tokom pandemije

V. K.
Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u glavnom gradu Paragvaja Asuncionu na protestima na kojima su građani izrazili nezadovoljstvo radom paragvajske vlade tokom pandemije koronavirusa.

Nezadovoljni građani okupili su se na trgu ispred Kongresa u glavnom gradu Asuncionu, a demonstracije su vrlo brzo prerasle u obračun između građana i policije. Kako bi rastjerala demonstrante, policija je upotrijebila suzavac i gumene metke, dok su sa druge strane građani rušili barikade i bacali kamenje na snage sigurnosti.

Neredi u ovoj južnoameričkoj državi izbili su zbog sve veće ogorčenosti građana radom paragvajske vlade tokom pandemije koronavirusa. Paragvaj trenutno bilježi porast broja slučajeva, a kapaciteti bolnica u potpunosti su ispunjeni.

Osim nezadovoljstva radom vlade, građani su također nezadovoljni i činjenicom da je do sada vakcinisano samo 0,1 posto paragvajske populacije za što su direktno okrivili ministra zdravstva Julia Mazzolenija.

Zbog sve većeg pritiska javnosti, Mazzoleni je u petak popodne podnio ostavku na mjesto ministra zdravstva Paragvaja.

Mazzoleni je posljednji od nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika širom Latinske Amerike koji su proteklih sedmica podnijeli ostavke uslijed sve većeg nezadovoljstva građana odnosom vlasti prema problemu pandemije i procesu imunizacije stanovništva.

Nakon ostavke Mazzolenija, na njegovo mjesto došao je doktor Julio Borba kojeg je imenovao predsjednik Paragvaja Mario Abdo.

Nakon imenovanja, Borba je izjavio kako država odmah mora početi sa intenzivnijom kampanjom vakcinacije kao i nabavkom adekvatnih lijekova za građane koji se trenutno bore sa koronavirusom.