biznis
123

Značajna preuređenja na Sarajevskom aerodromu, i ove godine povećan broj putnika

Piše: E. S. H.
Unutrašnjost terminala B
Za prvih pet mjeseci tekuće godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo je procesuirano 291.036 putnika, što je za pet posto više u odnosu na isti period prethodne godine. U skladu sa povećanjem prometa, javila se potreba za preuređenjem postojećih kapaciteta.

Kako su nam kazali na Sarajevskom aerodromu, preuređenje aerodromskog terminala predstavlja izuzetno kompleksan i zahtjevan projekat.

"Do sada je proširen dolazeći gate za 70 posto, gdje će biti instaliran veći broj šaltera za pasošku kontrolu, što će povećati broj ulaza i izlaza, čime će se ostvariti brži pregled putnika. Otvorena je i šalterska komunikacija za UIO (Carina) u javnoj i štićenoj zoni koja putnicima omogućuje neometanu komunikaciju sa carinskim službenicima. Korisnicima je od sada na usluzi i nova šalterska komunikacija Lost&Found u štićenom prostoru, tako da imaju mogućnost komunikacije sa aerodromskim osobljem iz javne i iz štićene zone", kazala nam je Sabina Kovač, stručna saradnica za odnose s javnošću.

Dodala je da je završena i rekonfiguracija trake za dolazeći prtljag, što će rezultirati bržem i efikasnijem procesuiranju putnika.

Novi razvojni projekti

Preuređenjem terminala, planiran je i veći broj šaltera za registraciju putnika i prtljaga, sa 12 na 15, što će povećati brzinu njihovog procesuiranja i u ovom segmentu. Planirana je automatizacija trake za odlazeći prtljag, veći broj RTG uređaja i veći kancelarijski prostor za prateće službe.

Kako nam je kazala Sabina Kovač sve navedeno će skratiti vrijeme čekanja u procesu registracije putnika, prtljaga i robe.

"Razvojni projekti koji se planiraju realizirati u narednom periodu su: izgradnja novog ekskluzivnog VIP salona, parking garaža, poslovna zgrada za operativno osoblje i prateće službe, gradnja brze izlazne rulnice, rekonstrukcija/ sanacija poletno slijetne staze, izgradnja nove ili proširenje postojeće pristanišne zgrade, proširenje platforme za parkiranje aviona, sanacija parking pozicija i odvodnje na platformi za parkiranje aviona", zaključila je Kovač.

Svi razvojni projekti planirani su s ciljem ispunjavanja pozitivnih očekivanja putnika, čiji broj kontinuirano raste. Sa aerodroma napominju da žele opravdati povjerenje aviokompanija, kao i povjerenje svih drugih korisnika aerodromskih usluga.

Saradnja sa Wizz Airom

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo održali su u maju uvodni sastanak sa predstavnicima kompanije Wizz Air, na kojem su se strane međusobno upoznale i razgovarale o eventualnom dolasku ove aviokompanije na Sarajevski aerodrom.

"Ovaj susret je bio jedna vrsta upoznavanja predstavnika Wizz Aira i novog v.d. direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armina Kajmakovića, te su ovom prilikom strane iskazale interes za poslovnu saradnju, bez ikakvih posebnih detalja vezano za broj letova, destinacije i slično", kazala nam je Sabina Kovač.

Iako se u nekim medijima spominjalo ulaganje od 100 miliona eura u Međunarodni aerodrom Sarajevo, sa aerodroma nam to nisu mogli komentarisati. Dodali su da prethodna Uprava pregovore nije dovela do kraja, i ističu da sa Wizz Airom nije zaključen nikakav ugovor.

"Tačno je, međutim, da je bivša Uprava vodila pregovore sa ovim mađarskim avioprijevoznikom, ali taj proces nije realizovan do kraja. U budućnosti, svi eventualni pregovori vezano za dolazak ove aviokompanije vodit će se od početka, a ukoliko strane postignu saglasnost svim elementima ugovora, zaključit će se ugovor", kazala je naša sagovornica.

Tamara Vallois direktorica službe za odnose sa javnošću Wizz Aira nam je kazala da je Wizz Air zainteresovan za sve poslovne mogućnosti koje kompaniji mogu donijeti snažan rast.

"Wizz Air je veoma posvećen Bosni i Hercegovini. Prvi let iz Tuzle je obavljen u 2013. godine i samo dvije godine kasnije uspostavili smo operativnu bazu na tuzlanskom aerodromu stvarajući nova radna mjesta i podstičući lokalnu privredu. Prevezli smo preko pola miliona putnika iz Bosne i Hercegovine na našim linijima na kojima imamo niske cijene aviokarata i sada nudimo osam linija te četiri države. Trenutno vodimo pregovore sa više aerodroma u regionu o mogućnostima buduće saradnje i čim budemo imali kakve konkretne novosti u vezi sa tim mi ćemo se obratiti javnosti", zaključila je Tamara Vallois.