Goran Brčkalović
0

"Zimska turistička sezona bit će veoma loša"

FENA
Gotovo cijelu godinu turistička industrija BiH bila je suočena s brojnim izazovima i prema nezvaničnim rezultatima u 2009. bit će zabilježen pad ukupnih dolazaka turista oko sedam posto, te pad broja noćenja od 10 posto.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) procjenjuju da će BiH ove godine posjetiti oko 36.000 manje turista koji će ostvariti 115.000 manje noćenja.

"Klimatske promjene već su odgodile početak zimske turističke sezone i ona će zasigurno biti mnogo lošija nego prethodnih godina. Popunjenost kapaciteta na planinama za vrijeme novogodišnjih praznika je drastično pala, a već se sada može reći da će špica sezone, odnosno period dječijih raspusta u hotelskom smještaju na našim planinama biti i do 40 posto lošiji nego prethodne godine“, izjavio je Feni sekretar Grupacije za turizam VTKBiH Goran Brčkalović.

Potražnja u odnosu na 2009. drastično će pasti i naredna godina, po njegovim riječima, predstavlja razdoblje najveće recesije u turizmu u poslijednjih 50 godina.

Moguće posljedice za bh. turizam se osim u kratkoročnom padu profitabilnosti hotelijera puno više mogu odraziti na dugoročno usporavanje razvoja i repozicioniranje destinacije u cjelini.

Brčkalović ističe da je postojeća struktura kapaciteta i koncept turizma na nivou cijele zemlje dugoročno neodrživ i vodi u stagnaciju, odnosno nazadovanje.

"Vlasti u BiH mogu dosta toga učiniti da se ublaže utjecaj ovih negativnih prilika i potrebno je pronaći rješenja da se dodatno stimuliše poslovanje turističkog sektora i rastereti ga pojedinih dažbina, a neophodno je i više ulagati u promociju BiH na međunarodnom turističkom tržištu“, naglasio je Brčkalović.

Po njegovim riječima, najbitnije bi bilo da se na nivou države što prije napravi dogovor i strategija o što boljem organizovanju, jer ovako ozbiljna kriza traži ozbiljnu akciju.

Brčkalović smatra da će se ovogodišnja kriza reflektovati na najmanje dvije slijedeće turističke godine.

Napominje također da će biti potrebna tijesna saradnja javnog i privatnog sektora da bi se odgovorilo na izazove u turizmu narednih godina.