biznis
79

Žensko poduzetništvo, ključ kreiranja radnih mjesta

U Tuzli se danas se održava konferencija "MI-BOSPO i poduzetnice: 20 godina poslije", kojom mikrokreditna fondacija MI-BOSPO obilježava 20 godina odgovornog poslovanja na polju pružanja finansijskih usluga prvenstveno ženama poduzetnicama.

MI-BOSPO odgovornim poslovanjem promoviše žensko poduzetništvo kao jedan od snažnih generatora ekonomskog rasta, prepoznavši u ženama ogromni neiskorišteni potencijal.

Na današnjoj konferenciji održaće se tri panel sesije na kojima će biti riječi o razvoju ženskog poduzetništva, uspjesima i izazovima kao i mogućnostima finansiranja poslovnih ideja, odnosno prilikama za kreiranje novih radnih mjesta, kroz zapošljavanje i samozapošljavanje.

Govornici u panel diskusijama su Haris Huskić, predstavnik Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zihnija Hasović, ekspert Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Sanja Hajdukov, direktorica Centra za poslovnu edukaciju, Amra Hašimbegović, CEO kompanije GMS, Nejira Nalić, direktorica MI-BOSPO-a, te vlasnice uspješnih malih biznisa.

Koliko bi uspjeh poduzetništva bio značajniji uz sistemsku podršku, te na koji konkretan način su se, danas uspješne poduzetnice, nosile sa izgradnjom vlastitih biznisa u oblasti koja je u Bosni i Hercegovini još uvijek nedovoljno razvijena – ženskom poduzetništvu, kao i o dostupnim sredstvima za kreiranje/pokretanje vlastitih biznisa, teme su o kojima danas razgovaraju učesnici konferencije.

Uz MI-BOSPO, a u povodu obilježavanja značajnog jubileja, u Tuzli su danas i predstavnice Ženskog svjetskog bankrastva (WWB) iz New Yorka.