Uloženo 1,2 miliona KM
0

Zenica: Prva hidroelektrana na cjevovodu pitke vode puštena u rad

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U mjestu Čajdraš kod Zenice danas je puštena u rad prva mini hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, koja je izgrađena na postojećem cjevovodu kojim se grad napaja pitkom vodom sa izvorišta Kruščica.

Cjelokupni projekat izgradnje MHE "Čajdraš" pokrilo je Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Zenica, koja je u ovaj projekat uložilo 1,2 miliona KM.

"Na mjestu ove mini hidroelektrane od izgradnje cjevovoda, pa sve do sada, višak pritiska vode se iz rasteretne komore ispuštao se u atmosferu, a izgradnjom ove mini hidroelektrane 'Čajdraš', taj višak pritiska se iskorištava za proizvodnju električne energije", izjavio je Ekrem Kahriman, direktor JP ViK Zenica.

Snaga MHE iznosi 450kW, a projektovana je tako da radi u automatskom režimu bez posade dok se cjelokupni nadzor vrši iz telemetrijskog centra ViK Zenica.

VIK će električnu energiju prodavati Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, a od prodaje očekuju prihode u iznosu od oko 400.000 KM, koje će biti iskorištene za razvoj vodovoda i kanalizacije u Zenici, a prvu isporuku električne energije sa ove mini hidroelektrane pokrenuo je načelnik Zenice, Husejin Smajlović.