biznis
0

Zemlje Balkana privlače malo investitora

FENA
Sofija
Sofija
Zemlje jugoistočne Evrope imaju poteškoća da privuku strane investitore zbog loše slike koja postoji o regionu, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, predočenom u srijedu u Sofiji.

"Priliv direktnih stranih investicija ostaje ispod potencijala regiona, posebno zapadnog Balkana", navodi se u tom izvještaju. Investicije "zavise od nivoa privatizacije", procjenjuju autori izvještaja, dodavši da je na cijelom evropskom jugoistoku, 90 posto investicija bilo u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji i Srbiji.

Izvještaj analizira politiku zemalja koje žele poboljšati klimu investiranja, poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

"Bez novih reformi, region bi mogao biti marginaliziran konkurencijom, s jedne strane zemalja centralene Evrope, koje su aktivnije u sektorima s visokom dodanom vrijednošću i s druge strane zemljama Azije i Sjeverne Afrike, koje nude jeftinu radnu snagu", navodi se u izvještaju.

Ova organizacija preporučuje vladama jugoistočne Evrope da promijene svoje isuviše teoretsko obrazovanje i usmjeri ga ka proizvodnji.

Poslovne sredine se sukobljavaju s nestašicom kvalificirane radne snage, naročito inženjera i tehničkog osoblja, dok ima previše ekonomista i pravnika, kaže se dalje u ovom izvještaju.