Vlada FBiH potvrdila odluku
0

Željeznice FBiH dižu novi kredit da otplate stare

Sarajevo-x.com
Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. o kreditnom zaduženju ovog preduzeća kod Unicredit bank d.d. Mostar.

U razlozima za donošenje ovakve odluke navodi se da se, JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, zbog izostanka uplate redovnih budžetskih tranši i u cilju održavanja minimuma likvidnosti, kreditno zadužilo kod više komercijalnih banaka.

Dosadašnje mjesečne obaveze po odobrenim kreditima koji će se vraćati iz sredstava od ovog kredita iznose mjesečno 2.012.000 KM. Realizacijom današnje odluke mjesečni anuitet iznosio bi 712.950 KM, što će omogućiti JP ŽFBiH da osigura kontinuirano vraćanje anuiteta i jačanje likvidnosti kroz racionalizaciju novčanih tokova, čime bi se stvorile prepostavke za smanjenje troškova kamata u ukupnim troškovima.

Vlada je također prihvatila Informaciju o utrošku sredstava budžeta Federacije BiH za prvih šest mjeseci 2009. godine sa budžetske pozicije "Subvencije javnim preduzećim“ unutar koje je odobren transfer za željeznice od 24 miliona KM. Sredstva su namjenski utrošena za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture Federacije BiH, sufinansiranje javnog putničkog servisa i finansiranje rada BHŽJK Sarajevo u prvih šest mjeseci u iznosu od 12 miliona KM.

Danas je donijeta i Odluka kojom Vlada FBiH predlaže Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da JP "Željeznice FBiH“ oslobodi od plaćanja putarine za dizel goriva, koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2010. godini, u količini od 3.542.930 litara.

Ovo je učinjeno na zahtjev Željeznica FBiH koje ove količine dizel goriva koriste na neelektrificiranim prugama i na dijelovima pruge na kojima dođe do kvara elektro sistema. Oslobađanje od plaćanja ove obaveze znatno će sniziti troškove poslovanja ovog privrednog subjekta.