Podaci UN-a
58

Zbog ekonomske krize posao bi moglo izgubiti 1,6 milijardi ljudi

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gotovo polovina globalne radne snage u opasnosti je od gubitka posla zbog ekonomske krize koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, saopćila je Međunarodna organizacija rada pri Ujedinjenim nacijama.

Opasnost prijeti za čak 1,6 miliona radnih ljudi, dok je ukupna populacija radnika svijeta oko 3,3 milijarde. Od ukupnog broja, njih dvije milijarde bavi se poslovima koje karakterišu ugovori na određeno vrijeme ili imali vlastiti mali biznis. Upravo takvi poslovi najpogođeniji su u vrijeme pandemije.

Kako je saopćila Međunarodna organizacija rada, plate ovakvim osoba u prvom mjesecu krize pale su za 60 posto, a njih 1,6 milijardi moglo bi ostati bez ikakvih prihoda.

"Ovi podaci pokazuju da su posljedice koronavirusa gore i produbljavaju se u odnosu na ono šta smo predvidjeli prije tri sedmice, Za milione radnika gubitak posla znači nemogućnost kupovine hrane. Milioni biznisa širom svijeta jedva opstaju. Nemaju ušteđevinu niti mogućnost dizanja kredita i to je pravo lice zaposlenenih širom svijeta. Ako im ne pomognemo, nestat će", rekao je direktor organizacije Guy Ryder.

Pod najgorim utjecajem u smislu gubitka zaposlenja trenutno su Sjeverna i Južna Amerika zbog ubrzanog širenja koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu. Ipak, mali biznisi su u velikoj opasnosti i širom Evrope.