Klas d.d.
0

Zaustavljen privredni razvoj preduzeća

FENA
Odluku Konkurencijskog vijeća BiH kojom nije dozvoljena koncentracija preduzeća "Klas“ i "Sprind“ smatramo tendencioznom i prvorazrednim skandalom, saopćio je "Klas", uz javni poziv Vijeću da svoj mandat koristi jednako za sve i da u skladu s tim preispita ovu 'potpuno neutemeljenu i neopravdanu odluku'.

Klas d.d. Sarajevo je, kako se navodi u saopćenju, u julu 2007. godine pokrenuo aktivnosti u pravcu ukrupnjavanja poslovanja u pekarskoj industriji Bosne i Hercegovine. Konkretnije, radi se o poslovno-vlasničkom povezivanju kompanija Klas d.d. Sarajevo i Sprind d.d. Sarajevo. Cilj je bio da ove dvije renomirane i ugledne kompanije pruže kupcima i tržištu Bosne i Hercegovine što bolju i konkurentniju uslugu.

"Poštujući zakonske odredbe i procedure, Klas i Sprind su udovoljili svim zahtjevima Konkurencijskog vijeća BiH, o čemu postoje dokazi i dokumentacija. Uprkos tome, do danas, dakle skoro dvije godine, nikada nismo dobili niti jedan relevantan stav ni odgovor Konkurencijskog vijeća", tvrdi se u saopćenju.

"U uređenim zemljama institucije sistema štite i podržavaju domaću ekonomiju, kao što rade i sve države u Evropi, pa i zemlje u regionu. Nažalost, Klas d.d. Sarajevo su ponovno, umjesto podrške i pomoći, postavljene apsurdne birokratske zapreke", navodi se u reagiranju Klasa povodom Odluke Konkurencijskog vijeća BiH kojom nije dozvoljeno spajanje preduzeća Klas i Sprind.