Otpremnina
0

Za tri menadžera Ljubljanske banke 2,5 miliona eura

FENA
Za otpremnine trojici članova uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), postavljenih u vrijeme prijašnje vlade, trebalo bi odvojiti 2,5 miliona eura, čemu se vlada premijera Pahora protivi jer u vrijeme ekonomske krize i sve veće nezaposlenosti želi smanjiti plaće i nagrade upravama i menadžerima državnih firmi i banaka.

"Nadam se da tako visoke otpremnine neće biti isplaćene", rekao je u subotu Pahorov ministar financija Franci Križanič, komentirajući vijesti da će neželjeni članovi uprave u najvećoj državnoj banci biti bogato nagrađeni prilikom odlaska.

Kako navode slovenski mediji, ironija situacije u upravi najveće slovenske banke od posebnog državnog interesa sastoji se i u tome što je Pahorova vlada prije samo nekoliko mjeseci donijela zakon po kojemu se na otpremnine na iznos koji prelazi 75.000 eura plaća 90-postotni porez.

To pravilo važilo bi i u ovom slučaju da se nije pokazalo kako u pravno važećim individualnim ugovorima poslovodstva Ljubljanske banke ne stoji klauzula po kojoj porez na otpremnine plaća vlasnik banke, a to je u ovom slučaju država, a da se njihove otpremnine definiraju u neto iznosu.

Inače, zakon o ekstraoporezivanju visokih menadžerskih nagrada i otpremnina donesen je pomalo i pod pritiskom javnosti nakon otkrivanja velikog broja menadžera i konzultanata u državnim tvrtkama koji su bogato nagrađeni, dok ostali zaposlenici u nekim slučajevima imaju minimalna primanja.

Zato je premijer Borut Pahor početkom godine najavio sudsku tužbu protiv bivšeg direktora Ljubljanske banke Marjana Kramara koji je nakon pet godina rada u banci dobio "nezasluženu" otpremninu od čak milion eura.