biznis
0

Yahoo ukida još 600 do 700 radnih mjesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Web pretraživač Yahoo najavio je da će ukinuti novih 600 do 700 radnih mjesta, kako bi dodatno smanjio troškove, prenijeli su danas francuski elektronski mediji.

Američka kompanija, koja je drugi po veličini web pretraživač u svijetu, na taj način će smanjiti za pet odsto ukupan broj zaposlenih, prije svega u SAD.

To je treći put za manje od godinu dana da Yahoo smanjuje radnu snagu.

Dva prethodna ukidanja radnih mjesta dovela su u 2008. do otpuštanja 2.400 radnika u svijetu.

Izvršna direktorica Yahooa Carol Bartz, koja je stupila na čelo kompanije u januaru, istakla je da je ovog puta reorganizacija usmjerena na pojednostavljenje proizvoda i uklanjanje suvišnih elemenata.

Neto profit Yahooa je u prvom tromjesečju ove godine opao za 78 odsto u odnosu na isti period lani, na 118 miliona dolara.

Promet je opao za 13 odsto, na 1,58 milijardi dolara, zbog negativnog uticaja ponovnog jačanja vrijednosti dolara, ali je ipak premašio očekivanja analitičara koji su predviđali cifru od 1,20 milijardi dolara.

Prihodi koje su ostvarili sajtovi Yahooa opali su za 10 odsto, na 872 miliona dolara, dok su prihodi partnerskih sajtova opali za 16 odsto.

Veliki konkurent Yahooa - Google, najveći svjetski web pretraživač, također je objavio pad prometa, po prvi put, ali je on ograničen na tri odsto, na 5,51 milijardu dolara i praćen je rastom neto profita od devet odsto, na 1,42 milijarde dolara.