Tri puta manje nego lani
46

Wizz Air sve rjeđe leti iz BiH, privremeno ukidaju letove iz Sarajeva ka popularnoj destinaciji

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Niskotarifni avioprijevoznik Wizz Air nastavlja sa smanjenjem poslovanja ove zimske sezone koja počinje 29. oktobra. Nakon što je aviokompanija nedavno dodala Hahn Airport u Njemačkoj na svoju listu ukinutih destinacija, također će obustaviti letove između Abu Dhabija i Sarajeva.

Posljednji let na toj ruti saobraćat će 28. oktobra, piše Ex-Yu Aviation. Prodaja karata nakon toga će biti ukinuta. Međutim, očekuje se da će aviokompanija obnoviti usluge između dva glavna grada 31. marta 2024. godine, iako su promjene i dalje moguće u ovoj ranoj fazi.

Wizz Air će također prekinuti operacije od Banje Luke do Stockholma, a posljednji let je planiran za 28. august. Letovi iz drugog po veličini grada u Bosni i Hercegovini za Hamburg završavaju se 28. oktobra.

Wizz Air će održati letove od Banje Luke do Bazela i Dortmunda ove zime. Sa svoje strane, operater Aerodromi RS-a saopštio je da aviokompanije zadržavaju pravo da modifikuju svoju mrežu destinacija i da Aerodrom Banja Luka ima ugovor sa Wizz Airom do letnje sezone 2024. godine koja počinje u martu što znači da dvije strane tek treba da pregovaraju o planovima prijevoznika nakon ovog datuma.

Jedini novi dodatak Wizz Aira u Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima je nastavak njegove dvosedmične linije London Luton - Sarajevo nakon 25. septembra.

Kao rezultat toga, budžetski avioprijevoznik će ove zime održavati samo sedamnaest sedmičnih odlaznih letova van zemlje, manje u odnosu na 54 leta u istom periodu prošle godine. Wizz Air, koji je već nekoliko godina zadržao poziciju najvećeg bosanskohercegovačkog prijevoznika, ove zime će biti izjednačen s Turkish Airlinesom po broju obavljenih sedmičnih letova i imat će samo tri sedmična polaska više od niskotarifnog rivala Ryanair-a.