biznis
0

Vlasnici ''Bazne hemije'' spremni izvršiti preuzete obaveze

FENA
Menadžment, Nadzorni odbor i vlasnici ''Bazne hemije'', jednog od četiri privatizirana preduzeća nastala podjelom Hemijske industrije ''Azot'' Vitkovići, smatraju da za štrajk glađu koji traje u kompleksu ovog bivšeg giganta nema potrebe.

U prilog tome ističu da je rješenje ove višegodišnje agonije jako blizu, bar za 130 radnika prema kojima je prilikom privatizacije obaveze preuzela Bazna hemija.

''Potraživanja radnika na čekanju dobila su sudski epilog. Što se tiče Bazne hemije imamo izvršne presude koje jasno kažu 5.000 KM s pripadajućim kamatama od 2003. godine i uvezivanje radnog staža do 5. maja 2000. u skladu sa Zakonom. Mi te obaveze želimo i hoćemo da izvršimo'', kazao je Feni direktor ''Bazne hemije'' Ragib Omanović.

Kako se, prema njegovim riječima, ne bi ponovila praksa da se ova agonija produžava davanjem novčane pomoći radnicima Vlade Kantona, njoj je upućen dopis u kojem je između ostalog jasno naznačeno da su poslodavci spremni ispuniti sve svoje obaveze, ali tek kad fizički uđu u posjed imovine. Pri tome očekuju i pomoć Vlade i drugih nadležnih institucija.

''Ulaskom u posjed imovine mi smo spremni da izvršimo ne samo obaveze prema radnicima već i sve ostale koje smo preuzeli procesom privatizacije, u roku od 10 do 90 dana od dana fizičkog ulaska u posjed i to smo spremni potpisati s Vladom, tužilaštvom, pravobranilaštvom i drugim nadležnim institucijama'', kazao je direktor ''Bazne hemije'' naglasivši da nijedno od prava radnika poslodavaca nije ugroženo.

Također je dodao da kapital preduzeća iznosi više od 47 miliona maraka, a ukupna potraživanja po sudskim presudama za radnike na čekanju su oko 800.000 KM s kamatama, što čini dva posto od ukupnog kapitala, tako da, prema njegovim riječima nema nikakvih smetnji da se sve obaveze izmire.

Omanović ističe da se ovih dana očekuje i posjeta stranih partnera zainteresiranih za zajednička ulaganja i opremu, pri čemu se također očekuje posredovanje Vlade Kantona.