biznis
0

Vlada FBiH podržava razvojne planove Bosnalijeka

FENA
Vlada Federacije BiH će podržati razvojne namjere Bosnalijeka u narednih pet godina za novim investicionim ulaganjima u razvoj proizvodnih kapaciteta i poslovnih funkcija u pravcu osvajanja novih izvoznih tržišta, istakao je danas federalni premijer Nedžad Branković prilikom posjete ovoj farmaceutskoj kompaniji. Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo razgovarali su s direktorom Bosnalijeka Edinom Arslanagićem o srednjoročnim razvojnim projekcijama kompanije prema kojima će ukupan godišnji prihod Bosnalijeka biti udvostručen do 2013. godine, a učešće izvoza u ukupnom prihodu biti povećano sa sadašnjih 40 posto na 60 do 70 posto.

Branković je najavio da će u narednih pet do šest mjeseci biti donesene odluke u vezi s emisijom dionica putem koje će se osigurati oko 50 miliona KM investicionog potencijala.

Nova emisija dionica, kako je kazao Arslanagić, očekuje se u novembru. Radi se o otvorenoj emisiji dionica s pravom preče kupnje.

Cilj Bosnalijeka je, prema njegovim riječima, privući novi kapital u kompaniju, stvoriti uvjete za prodorniji nastup na inotržištima i stvaranje novih poslovnih prilika.

Razgovarano je i o intenzivnoj saradnji Bosnalijeka i Libije, a njena vlada, kao treći po veličini dioničar kompanije, izrazila je spremnost za direktnim ulaganjima u Bosnalijek. Arslanagić je kazao da su Libijci donijeli odluku da ulože 10 miliona eura svježeg kapitala u Bosnalijek u okviru dokapitalizacije. Uskoro će biti izvršen i transfer stručnih znanja u Libiju u dva centra za proizvodnju i kontrolu lijekova.

Bosnalijek je već prisutan u 20 zemlja, a ima ambiciozne planove za osvajanje novih tržišta.

Branković je izrazio uvjerenje da će odluke oko učešća u projektu razvoja Bosnalijeka donijeti prije svega dobrobit ovoj kompaniji, pa time i portfoliju Vlade Federacije BiH, kao najvećeg pojedinačnog dioničara u Bosnalijeku.