Prekršio Zakon u Bosnalijeku
0

Vlada FBiH podnosi krivičnu prijavu protiv Veljka Trivuna

SRNA
Veljko Trivun (Foto: CIN)
Veljko Trivun (Foto: CIN)
Vlada Federacije BiH /FBiH/ zadužila je federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije da podnese krivičnu prijavu protiv predsjednika Nadzornog odbora "Bosnalijeka" Veljka Trivuna, jer se oglušio o zahtjev ovog ministarstva, kao najvećeg dioničara u "Bosnalijeku", da sazove vanrednu Skupštinu društva, čime je prekršio Zakon o privrednim društvima u FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije danas je informisao Vladu o aktivnostima na realizovanju prethodno dobijenog zaduženja u vezi sa sazivanjem Skupštine "Bosnalijeka" Sarajevo i smjene članova aktuelnog Nadzornog odbora, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Skupština zakazana za 4. maj

S obzirom da Nadzorni odbor nije ispoštovao zahtjev federalne Vlade za smjenjivanje aktuelne Uprave "Bosnalijeka", federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, nastupajući kao najveći dioničar u "Bosnalijeku", zatražilo organizovanje Skupštine dioničara, koja je zakazana za 4. maj.

Vlada je također razmatrala i Izvještaj o radu federalnog Zavoda za zapošljavanje za prošlu godinu, u kojem se navodi se da je u FBiH protekle godine prosječno bilo 440.747 zaposlenih, što je, u odnosu na prosjek 2010. godine, više za 1.798 odnosno 0,41 odsto. Prošlogodišnja zaposlenost na teritoriji današnje Federacije BiH, u odnosu na stanje iz 1991. godine, dostigla je stopu od 69,85 odsto. Prosječan broj nezaposlenih u 2011. godini bio je 367.515, a u odnosu na prosjek 2010. veći za 1,94 odsto. Prosječna stopa nezaposlenosti iznosila je 45,46 posto, uz tendenciju rasta od 0,58 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Bez bitnijih promjena

U strukturnim obilježjima nezaposlenosti u Federaciji BiH nema bitnijih promjena u odnosu na ranije godine. To se i dalje ogleda u velikom broju stručnih (238.801) i nestručnih (128.714) osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih, navodi su u izvještaju. Krajem 2011. godine najbrojnije među registrovanim nezaposlenim bile su osobe dobi između 30 i 50 godina (176.504 ili 47,56 odsto), zatim one do 30 godina (127.734 ili 34,42 odsto), te stariji od 50 godina (66.852 ili 18,02 odsto).

Vlada FBiH je prihvatila i Parlamentu FBiH uputila amandman na Prijedlog zakona o koncesijama. Riječ je o uvrštavanju u Prijedlog zakona novog člana kojim se preciziraju i razgraničavaju nadležnosti Federacije BiH, kantona i opština za dodjelu koncesija za pojedine oblasti. Na ovaj način olakšava se provođenje koncesionih projekata, podstiče njihov razvoj i unapređuje transparentnost procesa dodjele koncesija.