biznis
241

Vizija razvoja: Tuzla bi mogla dobiti natkriveno slano jezero

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Prema viziji razvoja kompleksa Panonskih jezera, Tuzla bi trebala dobiti i jedno natkriveno slano jezero. U narednom periodu uslijedit će izrada studije opravdanosti, a natkriveni kupališni kapacitet Javnom komunalnom preduzeću Pannonica Tuzla omogućio bi ostvarivanje dodatnih prihoda i u zimskom periodu.

Prema riječima direktora ovog preduzeća Maida Porobića, ideja za jedan ovakav projekat postoji već nekoliko godina.

"Pored ove, mi imamo i još nekoliko ideja. U narednom periodu ćemo pristupiti izradi studije opravdanosti, a odluku ćemo donijeti možda i u toku naredne godine", kazao je Porobić za Klix.ba.

Kontinuitet razvoja kompleksa

Trenutni sadržaj kompleksa, koji je sa radom počeo prije 13 godina, pored tri slana jezera koja su napravljena 2003., 2009. i 2012. godine, upotpunjuju još i Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi te nekoliko ugostiteljskih objekata.

U dogledno vrijeme sadržaj bi moglo obogatiti i novo, inače četvrto slano jezero otkrivenog tipa, kapaciteta do hiljadu gostiju.

Njegovom bi se izgradnjom, ističe Porobić, ostvario kontinuitet razvoja kompleksa slanih jezera u gradu soli.

"S obzirom da je slana voda kao prirodni resurs neiscrpna ispod Tuzle, vizija je da ovaj grad bude grad slanih laguna. Od 2012. godine sa izgradnjom trećeg jezera završena je određena infrastruktura. Mi smo ove godine imali dnevne posjete veće od 16.000 gostiju, a u budućnosti je veoma moguće da one budu i veće", nastavlja Porobić.

Ostvarena polovina plana

Od 2003. godine do danas ovaj sportsko-rekreacioni centar posjetilo je blizu tri miliona gostiju.

Kada je riječ o aktuelnoj kupališnoj sezoni, Porobić kaže da je u prirodnoj i ljekovitoj vodi koju nude jezera priliku imalo uživati blizu 250.000 posjetitelja.

Ovaj broj posjetitelja, naglašava naš sagovornik, predstavlja polovinu zacrtanog plana za ovu godinu.

"Sezona zvanično traje do 31. augusta, a iza nas je jedan neobičan ljetni period sa puno kišnih dana i niskih temperatura. Mi smo dosad imali svega dvadesetak sunčanih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusa, što predstavlja relativno uspješnu sezonu. Nadam se da ćemo do kraja ovog mjeseca te tokom septembra, koji se najavljuje kao lijep i sunčan mjesec, na neki način imati priliku za popravak rezultata", ističe Porobić.

Kada su u pitanju programski sadržaji za mjesec septembar, svi posjetitelji koji odluče krenuti put tuzlanskog "slanog mora", između ostalog, imat će priliku uživati u internacionalnom susretu bajkera, zatim susretu bh. raftera, ali i biciklističkoj utrci.

S okončanjem zvanične kupališne sezone doći će i do korekcija u cijenama ulaznica. Shodno pomenutom, goste tuzlanske Pannonice u septembru će dočekati ulaznice po mnogo nižim cijenama.