Wall Street
0

"Velika prevara" potresa svijet

FENA
Finansijske institucije širom svijeta nastoje utvrditi koliko su izgubile u okviru potencijalno najveće individualne pronevjere u historiji poslovanja na berzama.

Protiv Bernarda Madoffa, poznatog brokera s Wall Streeta, u petak je naime podignuta optužnica zbog navodne pronevjere ukupno 50 milijardi dolara kroz investicijski fond kojim je upravljao.

Prema onome što je do sada poznato, Madoff je organizirao komplikovanu - u osnovi piramidalnu - shemu u kojoj je, umjesto da novac okreće na berzama, starim investitorima isplaćivao novac novih. Cijeli sistem srušio se kada su zbog potresa na berzama i novi investitori počeli povlačiti svoj novac.

Madoff je, tvrdi se u optužnici, sve priznao svojim najbližim saradnicima, navodeći da je "gotov" i da je cijela njegova karijera zasnovana na, kako je rekao, "velikoj laži". Na spisku njegovih žrtava su i neka velika imena, objašnjava novinar BBC-a Sebastian Usher.

Gubitke bilježe i mnoge manje finansijske institucije i fondovi, među njima i londonski Bremdin, kojim upravlja jedna od najpoznatijih žena u britanskim finansijskim krugovima Nicola Horlick.

Afera Madoff, po njenim riječima, otvara nova pitanja vezana za način na koji banke raspolažu novcem koji im je povjeren.

"Ljudi su jako zabrinuti zbog ponašanja banaka. Banke su prezadužene, previše novca su pozajmile pogrešnim ljudima - Madoff je samo jedan od primjera za to. Gdje je bila revizorska kontrola kada mu je Santander davao novac? Kako su se mogli upustiti u taj posao prije nego što su provjerili da li njegov fond ima novac koji tvrdi da ima? To je prosto nevjerovatno", kazala je Horlick za BBC.

"Jako me čudi da je Komisija koliko prošle godine bila u Madoffovoj firmi i ocijenila da je sve uredu. Kako je to moguće kada je sam Madoff navodno priznao da je već godinama, ako ne i decenijama, varao investitore? Koliko je teško zatražiti uvid u knjige i utvrditi da li on zaista raspolaže sa 17 milijardi dolara, kako je tvrdio? To im je posao. Ja se, kao šef investicijskog fonda oslanjam na njihove procjene - nemam pravo tražiti knjige. Iznevjerili su, dakle, i mene i moje investitore", kazala je na kraju razgovora za BBC Nicola Horlick, jedna od najpoznatijih žena u britanskim finansijskim krugovima.