Farmaceutski gigant
0

Vasella napušta funkciju izvršnog direktora ''Novartisa''

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izvršni direktor "Novartisa" Daniel Vasella objavio je da prepušta funkciju sadašnjem direktoru farmaceutskog ogranka te kompanije Jou Jimenezu, u trenutku kad ovaj švajcarski farmaceutski gigant bilježi velike poslovne uspjehe.

"Odlazim radostan, ovo je dobar trenutak", izjavio je novinarima Vasella vidno zadovoljan promjenom i poslovnim rezultatima koje je "Novartis" ostvario u 2009. godini, uprkos privrednoj krizi, prenijele su svjetske agencije.

Zahvaljujući proizvodima lansiranim tokom prošle godine, među kojima je i vakcina protiv svinjskog gripa A (H1N1), "Novartis" je ostvario godišnji rast prometa od sedam odsto, na 44,3 milijarde dolara .

Švajcarska kompanija, sa sjedištem u Baselu, zabilježila je lani i rast godišnjeg neto (čistog) profita za osam odsto, na 10,3 milijarde dolara (7,3 milijarde eura), što je mnogo više od predviđanja analitičara.

Vasela, koji je 11 godina obavljao dvije najvažnije funkcije u "Novartisu" prepušta Jimenezu položaj izvršnog direktora, jer želi da se usmjeri na poslove predsjednika kompanije.

Jimenez se pridružio "Novartisu" 2007. godine nakon što je bio eksterni administrator za britansku kompaniju "AstraZeneca".

"Novartis" je prošle godine obogatio asortiman čitavom paletom novih proizvoda, između ostalog i u oblasti onkologije i imunologije.

Među zemljama koje su kupci "Novartisovih" vakcina protiv novog gripa N1N1 je i Srbija, koja je u ovoj sezoni kupila 857.500 doza.