Bh. ekonomija
0

Uvoz preko 7 milijardi KM, izvoz tek tri i pol

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosna i Hercegovina je u julu ostvarila robni promet sa inostranstvom u vrijednosti od 1 milijardi i 591 miliona KM, od čega je na izvoz otpada 509 miliona ili 32 posto, a na uvoz 1 milijardu i 82 miliona KM ili 68 posto, kazao je danas Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Izvoz u periodu od januara do jula ove godine iznosio je 3 milijarde i 64,6 miliona KM, što je za 23,1 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

U periodu januar-juni 2009. godine ostvaren je uvoz u vrijednosti od 7 milijardi i 44, 9 miliona KM, što je za 25,7 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine. U istom periodu procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 43,5 posto.

Na redovnoj konferenciji je objavljeno da je ukupan trgovinski deficit u prvih sedam mjeseci iznosio 3 milijarde i 980,3 miliona KM što je za 27,6 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Najveći deficit je ostvaren u oblasti nafte i naftnih derivata (771,7 miliona KM), vozila (400, 1 miliona).

Najveći suficit u prvih sedam mjesec zabilježen je u oblasti električne energije, i to u vrijednosti od 275,1 miliona KM.

Podaci za period januar-juli pokazuju da naša zemlja i dalje najviše izvozi u Hrvatsku, i to u vrijednosti od 562, 4 miliona KM, što je u procentima 18,3 posto od ukupnog ostvarenog izvoza.Od susjednih zemalja značajan izvoz ostvaren je iz Srbije i to u vrijednosti od 386,2 miliona KM, što je u procentima 12,6 posto od ukupnog uvoza.

U okviru zemalja EU, najviše se izvozilo u Njemačku i to u vrijednosti od 435,7 miliona KM. Najveći pad izvoza, ako posmatramo robnu razmjenu BiH sa glavnim trgovinskim partnerima, zabilježen je kod izvoza u Sloveniji, Srbiju, Italiju, Njemačku i Hrvatsku.

Što se tiče uvoza, BiH i dalje najviše uvozi iz Hrvatske i Srbije, a od zemalja Evropske unije iz Njemačke.